Meclis güzel başladı...

A -
A +
Dün TBMM’nin 26’ncı dönem 2’nci yasama yılı açılış törenine katıldık. Başkent’te yazdan kalma harika bir sonbahar havası vardı. Bu nedenle Meclis, havanın da etkisiyle âdeta cıvıl cıvıldı. Darbeci teröristlere ve akıl hocalarına inat harika bir başlangıç yapıldı.
Neredeyse bütün ülkelerin büyükelçileri, yüksek yargı organlarının başkanları, STK’ların yöneticileri ve üst düzey bürokratlar ve bütün vekiller oradaydı. Tören; Cumhurbaşkanı’nın özel seçilmiş 160 kişilik bir tören kıtasıyla karşılanmasını müteakip başladı. Darbenin göbeğinde yer alan, âdeta Cumhurbaşkanını takip ve kontrol altında tutmak için bulundurulan yaver ve Muhafız Alayı artık tarihe karışmıştı. Yani demokrasi önündeki bir vesayet aracı daha ortadan kaldırılmıştı.
            ***
Darbe gecesi kimsenin telkini olmadan milletvekillerini Meclis’e davet edip o gece TBMM’yi açık tutan Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın açış konuşmasıyla başladı tören. Meclis Başkanı, konuşmasına “15 Temmuz gecesi tankların namluları Meclis’e çevrilmişken, helikopterlerle Meclis ateş altına alınırken, savaş uçakları ile bombalanırken çağrıya uyarak Meclis’e gelip darbeye direnen, Meclis çalışmalarına katılan ve Meclis’in açık tutulmasına katkı veren" vekillere teşekkür ederek başladı. Gerçekten de bu Meclis Kurtuluş Savaşı’nda düşman Polatlı’dayken çalıştırılan birinci Gazi Meclis’ten sonra ikinci Gazi Meclis unvanını hak etti.
O gece Meclis’in çalışıyor olması darbecileri çıldırttı. Sokağa dökülen millet Meclis’in etrafında etten duvar ördü. Halkın engeliyle Meclis’i ele geçiremeyen ve çalışmasına mâni olamayan ahlaksız gözü dönmüş FETÖ’cüler Meclis’e bomba atacak kadar ileri gittiler. Bu ihanet tarihimizde unutulmaması gereken bir ilktir.
Sayın Kahraman, o darbe gecesinde bombardımanın Meclis’te oluşturduğu hasarın STK’lar tarafından giderilmeye başlandığını, milletin meclisinin yine milletçe onarıldığını hatırlattı.
            ***
Sayın Kahraman, daha sonra halkoyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Sayın Erdoğan’ı açış konuşması için Genel Kurul salonuna davet etti. AK Parti, CHP ve MHP Grubu ve Genel Başkanları devlet adabına yakışır şekilde Sayın Cumhurbaşkanını ayakta karşıladılar. Kandil’in esaretinden kurtulmayı beceremeyen HDP’liler yine Kandil’in talimatına uydular.
            ***
Sayın Cumhurbaşkanı, seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’na yakışır tarzda bir devlet başkanı gibi herkesi kucaklayan, ‘Yenikapı ruhu’nu ön plana çıkaran, Türkiye’ye yönelik tehdit algılamalarından başlayıp çevremizdeki sorunların bize etkilerine vurgu yapan harika bir konuşma yaptı.
Meclis’i, darbe gecesindeki kahramanlığı için tebrik etti. 15 Temmuz sivil direnişinin dünyada tarih boyunca örnek gösterilecek bir özgürlük ve demokrasi dersi olduğunu söyledi. 15 Temmuz’daki direnişin öneminden, Ankara ve İstanbul’da şehitlerin anısına dikilecek anıtlardan, hain kalkışmanın müfredata alınmasına kadar birçok başlığa vurgu yaptı. O gecenin unutulmamasını özellikle istedi.
7 Ağustos’ta Yenikapı’da oluşturulan tablonun özellikle Meclis’te devam ettirilmesine ilişkin güçlü isteğini dile getirdi. “Yenikapı ruhunu titizlikle korumak, hepimizin sorumluğudur. Meclisimizin yeni yasama döneminde Yenikapı’daki o güzel manzaranın benzerlerinin tekrarlanacağına inanıyorum” sözleri iç siyasetten ve parti liderlerinden beklentisini ortaya koyan sözlerdi. “Eğer biz, PKK terörü, FETÖ, DAEŞ konusunda sınırlarımızın güvenliği konusunda, vatanımızın bütünlüğü devletimizin tekliği, bayrağımızın yüceliği konusunda ortak bir zeminde buluşamıyorsak, işte o zaman ortada ciddi bir sorun vardır” diyerek siyasetin, Meclisin hangi konularda Yenikapı ruhunu hâkim kılması gerektiğine işaret etti.
            ***
Meclis’ten yeni bir anayasa, en azından kapsamlı bir anayasa değişikliği talep etti. Meclis’in etkin çalışması için iç tüzük değişikliğine gidilmesini yine tavsiye etti.
            ***
31 sayfalık konuşmasının küresel-bölgesel sorunlar ve uluslararası ilişkiler ile ekonomi konusundaki bölümünü yarınki yazımızda yorumlayalım. Cumhurbaşkanı “Önce terör örgütleri PKK-YPG, DAEŞ; DHKP-C’yi devreye soktular, Yetmedi FETÖ’yü kullanıp darbe girişiminde bulundular. Yetmedi diplomatik ayak oyunları yaptılar. O da yetmedi ülkemize ekonomik tuzaklar kuruyorlar” sözleri ile tehditleri sıraladı.
Üst akıl bilsin ki güçlü siyasi liderlik her şeyin farkında...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.