El-Bab’da tuzak kuşkusu!

A -
A +
El-Bab’da Rus uçaklarının yanlışlıkla askerlerimizin kaldığı bir binayı bombalaması sonucu 3 yiğit vatan evladımız şehit oldu, 11 askerimiz de yaralandı. Olaydan hemen sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rus Genelkurmay Başkanı muhataplarını arayarak bu kaza için üzüntülerini ifade edip özür dilediler. Onların bu tavrından sonra diplomatik olarak yapılacak çok fazla bir şey yok.              *** Yapılacak iki şey vardı. Onlar da yapılıyor. Bunlardan birisi böyle bir kazanın bir daha yaşanmaması için tedbir alınması. İkincisi ise ‘Bu olay gerçekten kaza mıdır? İşin içinde bir tuzak var mıdır? Yoksa kaza süsü verilmiş bir intikam saldırısı mıdır?’ konusunun detaylı bir biçimde araştırılması ve incelenmesidir. Kremlin sözcüsünün “Uçaklarımız, Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlara göre hareket etti, orada Türk askerinin bulunmaması gerekiyordu” açıklaması meselenin kazanın ötesinde boyutları olduğunu gösteriyor. Genelkurmay Başkanlığının “Uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır” tarzındaki açıklaması tuzak şüphesini daha da güçlendiriyor.
             ***
TSK bir hattın koordinatlarını veriyor ve askerlerin bu hattın ne tarafında olduğunu bildiriyor. Bir noktanın koordinatını vermiyor. Yani işin içinde bir yanlış koordinat verme durumu yok. Peki, Rus pilotlar Türk askerlerini bilerek mi vurdu? Yetkililer buna gönül rahatlığı ile ‘hayır’ diyor.
               PEKİ, NEDİR İŞİN ASLI?   Rusya-Türkiye ilişkilerinin tekrar düzelmesi, Suriye’de sıkı bir iş birliğine gitmesi ve bu sorunun barışçıl yollarla çözümü konusunda inisiyatif almış olmaları, Astana sürecindeki başarılı iş birliği en çok üç cenahı rahatsız etmiştir. ABD, İran ve Esad rejimi bu yakınlaşma ve iş birliğinden rahatsız olmuştur.              *** Türk ordusu ve ÖSO’nun El-Bab’ı kuşattığı en kritik anda ABD’nin Rakka operasyonunu ertelediğini açıklaması; yine ABD ve koalisyon uçaklarının Rakka’dan El-Bab’ı takviye için yola çıkan DEAŞ konvoylarına seyirci kalması ve daha düne kadar El-Bab operasyonuna çeşitli mazeretlerle hava desteği verilmemesi bu yakınlaşmadan duyulan rahatsızlığın sahadaki somut yansımalarıdır.              *** Öte yandan Türkiye ve Rusya’nın iş birliği ile Halep’teki tahliyeyi ve ilan edilen ateşkesi provoke eden İran destekli grupların yaptıkları herkesçe bilinmektedir. Özellikle İran ve Esad rejimi Türkiye-Rusya ilişkilerinin tekrar bozulması için tetiktedirler. Bunu bozmak için başvuramayacakları bir yol yoktur. Türkiye’nin telkini ile Rusya’nın Suriyeli muhalif gruplarla masaya oturması, onlarla diyalog kurması İran’ı rahatsız etmekte, Esad rejimini de kaygılandırmaktadır. Dolayısıyla son olayda bu ikili yapının parmağı olduğu kuşkusu Ankara’da yaygın. Rus pilotların manipüle edilmiş olabileceği konuşuluyor. Ya da bu iki yapıya ait birilerinin bilinçli olarak pilotlara yanlış koordinat vermiş olabileceği düşünülüyor. Telsiz konuşmalarında bu kuşkuyu güçlendiren emareler olduğu söyleniyor.
             ***
Bu işte kazadan çok kasıtlı bir tuzak veya yanlış yönlendirme ihtimali var mı, yok mu? Araştırılıyor. Aynı araştırmayı Rus tarafının da yaptığı söyleniyor. İki ülke ilişkilerini bozmak için yapılmış ve yapılması muhtemel provokasyonlara bakılıyor. Benzer provokasyonların yaşanmaması için Rus yetkililerle ortak koordinasyon yapıları oluşturuluyor. Yakında bütün gerçekler ortaya çıkacaktır. Benzer kaza veya provokasyonların yaşanmaması için iki ülke yetkililerinin birlikte çalıştığı yapılar kurulup işletilecek. Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulması için bir yandan İran ve Esad bir yandan da PYD-YPG âdeta fırsat kollayacaktır. Bu bölgedeki yapıların eline fırsat vermemek adına Türkiye ve Rusya’nın dikkatli olması ve daha yakın iş birliği yapma zaruretleri vardır.
Bu işin ABD ile birlikte bir de Rakka boyutu gündeme gelirse bu koordinasyon ihtiyacı daha da artacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.