Yarın bir seçim olsa...

A -
A +
Türkiye 18 yıldır iyisiyle kötüsüyle AK Parti tarafından yönetiliyor. 18 yılın ardından millete sorulduğunda, millet AK Parti'nin iyi yönlerinin kötü yönlerinden katbekat fazla olduğunu söylüyor. Bunu niye söylüyorum? Önümde Areda Survey Araştırma Şirketi'nin yaptırdığı bir anket sonucu var. Yaklaşık bir buçuk yıldır Areda Survey'in araştırmalarını takip eden biriyim. Gerçeğe ve doğruya en yakın sonuçlara ulaştıklarını gözlemliyorum. Şirket, yaptırdığı son kamuoyu araştırmasında hem ülkenin temel sorunlarını hem de bir genel seçimde seçmenin oyunu kime vereceğini araştırmış. Çalışma kapsamında 2 Ekim ile 6 Ekim tarihleri arasında Türkiye genelinde 3 bin kişiye ulaşılmış.  Sorulan sorulara ve alınan cevaplara sırasıyla bakalım.  İlk soruda, "Türkiye’nin son zamanlarda Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de takip ettiği dış politikayı nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu sorulmuş. Halkın yüzde 72,5'i bu politikayı beğendiği yönünde fikir belirtmiş, 27,5'i ise bu politikayı beğenmediğini açıklamış. İkinci soruda, "Bildiğiniz gibi Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki bazı yerleşim alanlarını dış güvenliğini gerekçe göstererek kontrolü altında tutuyor. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu sorulmuş. Destek yüzde 74,3. Bu durumu yanlış bulanların oranı ise yüzde 25,7... Bildiğiniz üzere son yıllarda gündemimize "Mavi Vatan" kavramı girdi. Areda Survey Şirketi vatandaşa bu kavramı destekleyip desteklemediklerini sormuş. Doğru buluyorum diyenlerin orayı yüzde 75,4, yanlış buluyorum diyenlerin oranı ise 24,6... Ve en önemli sorulardan biri... "Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz veya petrol bulabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusu sorulmuş vatandaşa... Doğalgaz ve petrol bulunacağına inananların oranı yüzde 70'e vurmuş durumda. İnanmayanların oranı ise yüzde 30... "Peki sizce Türkiye Doğu Akdeniz ve Ege’de iddia ettiği haklara sahip midir?" sorusu da sorulmuş. Burada ortaya çıkan sonuçlar bomba... Halkın yüzde 86,1'i "Evet Türkiye hak ettiği haklara sahiptir" cevabı vermiş. Yüzde 13,9'u ise bu haklara sahip olmadığımızı belirtmiş. Bu sakat kafayı kimlerin taşıdığını sizin gibi ben de çok merak ediyorum. Ankette PKK sorusu da var. "PKK’ya karşı sınır ötesinde yapılan operasyonları nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu yöneltilmiş. Bir önceki sorudaki oran burada da karşımıza çıkıyor. Yani halkın yüzde 86,1'i PKK ile mücadele şeklini ve yöntemini beğendiğini söylemiş. Terör örgütü ile mücadeleyi beğenmeyen yüzde 13,9'luk kesimin kimlerden oluştuğunu siz de benim gibi az çok tahmin ediyorsunuzdur.   Ankette dikkat çekici bir detay var. Türkiye'nin Orta Doğu'da uyguladığı politikanın doğru bulunup bulunmadığı da sorulmuş vatandaşa. Yüzde 60'lık kesim bu politikaları doğru bulduğuna dair beyanda bulunmuş. Şimdi gelelim genel seçim sonuçlarıyla ilgili soru ve cevaplara... "Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna verilen cevaplar ve oranlar şöyle:
AK Parti: Yüzde 42,1
Cumhuriyet Halk Partisi: 23,6
MHP: 10,7
İyi Parti: 9,7
HDP: 9,2
AK Parti'den kopup parti kuran iki liderin sonuçları ise tam anlamıyla evlere şenlik. Deva Partisi büyük hayal kırıklığı yaşatıyor. Ahmet Davutoğlu'nun partisi ise yerlerde sürünüyor. Yani Doğu Perinçek'in partisi bile Gelecek Partisi'nin önünde. Sonuçlar Şöyle:
Deva Partisi: 1,8
Saadet Partisi: 0,7
Vatan Partisi: 0,3
Büyük Birlik Partisi: 0,2
Gelecek Partisi: 0,2
Diğer Partiler: 1,5
Yani aslında özetlemek gerekirse seçimlere partilere güven anlamında yeni bir şey yok. AK Parti bazı hayal kırıklıklarına rağmen Türkiye'nin umudu olmaya devam ediyor. CHP ise bildiğiniz gibi! Anket sonuçlarının bize ne anlattığını Areda Survey Genel Müdürü Yusuf Akın'a sordum. Akın'ın ilginç tespitleri var.  Yaptıkları tüm anketleri karşılaştırdıklarında AK Parti'ye güvenin devam ettiğini, CHP'nin ise umut olmayı başaramadığını söylüyor Yusuf Akın... Yine tüm anket sonuçlarına bakıldığında İYİ Parti'nin günden güne gerilediğine dikkat çekiyor.  İYİ Parti'deki gerilemenin ise Ali Babacan'ın Deva Partisi'nden kaynaklandığını, yani İYİ Parti'nin içindeki karışıklıktan rahatsız olanların Ali Babacan'ın partisine aktığını söylüyor.  Yusuf Akın'ın HDP ile ilgili yorumu ise çok daha önemli.  "Son dönemde hareketli günler yaşayan HDP’de çok radikal değişim veya çöküş olmasa da parti güç kaybediyor. Seçmen desteği itibarıyla; son seçimlerde 11,7, bu haziran ayında %10,9 oy oranına sahip parti sonraki aylarda %10,8, %10, %9,8 şeklinde gerileme sürecine girdi. Yapılan son araştırmada da %9,2 oranına düştü. Bu nedenle, HDP'nin olası bir seçimde 'resmî olarak' herhangi bir ittifakta yer alması elzemdir" diyor. Yusuf Akın'ın da belirttiği gibi, bundan böyle HDP CHP'ye, CHP de HDP'ye çok daha fazla mahkûm hâle geliyor. Ancak İYİ Parti HDP'yi terör örgütünün siyasi kanadı olarak gördüğünü açıkladığı için bu ittifakın yapılması pek mümkün görünmüyor.  Seçime henüz çok var. Ama bugünden bakacak olursak, muhtemel bir seçimde bütün yollar bir kez daha AK Parti'ye çıkıyor. Bakalım zaman bize ne gösterecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.