Podgoritsa'nın 'son' su değirmeni zamana meydan okuyor

/ Kaynak: AA
Podgoritsa'nın 'son' su değirmeni zamana meydan okuyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Podgoritsa'daki tek su değirmeni olma özelliği taşıyan Petar Tokov Değirmeni, eski önemini kaybetse de değirmencilik geleneğini sürdürüyor.

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Konik köyünde bir asır önce inşa edilen su değirmeni, eski önemini kaybetse de değirmencilik geleneğini hala sürdürüyor. Ribnitsa Nehri'nin kıyısında kurulan ve Podgoritsa'daki tek su değirmeni olma özelliği taşıyan Petar Tokov Değirmeni, bugün hala dimdik ayakta. Podgoritsa'ya dair arşiv belgelerinde, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında şehirde 22 su değirmeni bulunduğu belirtilse de bu değirmenlerin arasından sadece biri günümüze ulaşabildi. Bir asır önce yapılan bu su değirmeni, adını da ilk sahibi Petar Tokov'dan alıyor. Değirmenin bugünkü sahipleri ise, Tokov'un soyundan gelen Vuyoşeviç ailesi. Bugün hala aktif olan değirmenin tek çalışanı Dragitsa Popoviç, hayatı boyunca bu değirmen dışında hiçbir yerde çalışmadığını söyledi. Yaşı 70'in üzerinde olan Popoviç, bugün nadiren buğday getirilen bu değirmenin önünde eskiden uzun un kuyrukları olduğunu belirterek, "Bundan yaklaşık 60 yıl önceydi. Eşimin babası, işten eve gelecek vakti bulamazdı yoğunluktan. Atların, eşeklerin sırtında buğday getirir, un için beklerlerdi" ifadesini kullandı.
ÜÇ DEĞİRMEN TAŞI VAR
Taştan küçük bir evi andıran su değirmeninin içerisinde üç değirmen taşı bulunuyor. Ancak taşların ikisi, iş yoğunluğu olmadığından dolayı uzun süredir çalışmıyor. Daha önce hiç elektrik ile çalışan bir değirmende çalışmadığını anlatan Popoviç, "Su değirmeninde öğütülen un daha kaliteli bir undur. Çünkü elektrik, öğütülen unu yakar, tadı-tuzu kalmaz" diye konuştu. Popoviç, işlerin eskisi kadar yoğun olmaması nedeniyle her gün değirmene gelmediğini ancak elindeki buğdayı öğütmek isteyenlerin değirmenin kapısına astığı telefon numarasında kendisine ulaşması halinde gelip işe koyulduğunu söyledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...