Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye fiber sınavını geçti

/ Kaynak: AA
Türkiye fiber sınavını geçti

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Türkiye'deki hanelerin yüzde 50'sine 1000 megabit hızında internet götürmek vizyonu var. 2015 itibarıyla hedefin yüzde 10'u sağlandı.

Turkcell Superonline Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, "Hükümetin, 2023 planları içinde Türkiye'deki hanelerin yüzde 50'sine 1000 megabit hızında internet götürmek gibi çok yerinde vizyonu var. Biz şu anda 2015 itibarıyla bu hedefin yüzde 10'unu sağlamış durumdayız" dedi.
Özata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada internetin gerek mobil, gerek sabit anlamda çok hızlı ilerlediğini, sadece eğlence aracı olarak değil, sağlıkta ve eğitimde çok önemli noktada bulunduğunu söyledi.
İnternette "kesintisizlik" ve "hız"ın kendileri için elektrik ve doğalgaz gibi çok önemli olduğuna dikkati çeken Özata, "Onlar kesildiğinde ne kadar etkileniyorsak, iş veya özel hayatta internet de böyle. Dolayısıyla bu anlamda güçlü altyapıya ihtiyaç var. Sadece bugün için değil, yarın için de böyle çünkü her sene internete ihtiyaç daha fazla artıyor" ifadesini kullandı.


"2023 hedefinin yüzde 10'u gerçekleşti"
Hızlı internette çözümün fiber altyapı olduğunu vurgulayan Özata, Türkiye'deki fiber altyapının çok hızlı gelişmesi gerektiğini dile getirdi. nbsp;
Turkcell Superonline olarak 2008'de evlere kadar internet yatırımına başladıklarını anlatan Özata, altyapı yatırımlarına 2,5 milyar lira harcadıkları bilgisini verdi.
"Geldiğimiz noktada 2 milyon haneye 1000 megabit hızında internet erişimine hazır altyapıyı biz götürdük yani bu da ülkedeki tüm evlerin yüzde 10'una tekabül eder" diyen Özata, şunları kaydetti:
"Hükümetin, 2023 planları içinde Türkiye'deki hanelerin yüzde 50'sine 1000 megabit hızında internet götürmek gibi çok yerinde vizyonu var. Biz, şu anda 2015 itibarıyla bu hedefin yüzde 10'unu sağlamış durumdayız. Türkiye'nin internet hızı ortalama 5 megabit seviyelerinde. Turkcell Superonline olarak fiber internette en düşük hızımız 25 megabit."


"Türkiye'de internet ucuz"
14 ildeki 33 bin kilometrelik fiber altyapıyı daha ileriye götüreceklerini belirten Özata, şöyle devam etti: nbsp;
"Geçen yıl 500 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu yıl da benzer seviyelerde olmasını planlıyoruz. Bugün evlerde 8,5 milyon internet bağlantısı var. Mobil internetle baktığımızda bu rakam çok daha yüksek seviyelere geliyor. Aslında tüm evlerin internete bağlı olması idealdir ama yıldan yıla büyümelere baktığımızda ve diğer ülkelerle kıyasladığımızda, aslında çok da fena durumda olduğumuzu söyleyemeyiz. Fiber internet, dünyayla aynı anda ülkemize gelmiştir. Bu konuda Avrupa'dan da ilerde olduğumuzu iddia edebiliriz. Örneğin, evlere kadar 1000 megabit internet dünyada 7 ülkede var ve biz bunların arasında yer alıyoruz." nbsp;
İnternetin Türkiye'de ucuz olduğunu savunan Özata, bundan 3-4 yıl önce internet için ödenen ücretle bugünkünün aynı olduğunu söyledi.
"Gerek enflasyon gerek döviz kurlarının geldiği noktaya bakarsanız interneti ucuza kullanıyoruz" diyen Özata, bundan yıllar önce 1 megabit internete 49-59 lira ödenirken, bugün gelinen noktada 20-25 megabit internete aynı ücretin ödendiğini, Avrupa'ya göre çok daha iyi noktada bulunduklarını vurguladı.


TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...