Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güney Çin Denizi'nde Çin-ABD gerilimi

/ Kaynak: AA
Güney Çin Denizi'nde Çin-ABD gerilimi

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Çin'e bir kez daha Güney Çin Deniz'indeki yapay ada çalışmalarını durdurma çağrısında bulundu.

Carter, Singapur'da diplomat ve yabancı uzmanların katıldığı Shangri-La Dialogue toplantısında yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Deniz'indeki arazi ıslahı kapsamındaki faaliyetlerinin, uluslararası kurallarla örtüşmediğini söyledi. Ash Carter, ABD'nin, Güney Çin Deniz'inde bulunan adalardaki silahlandırma faaliyetlerine karşı olduğunu belirtti. ABD'nin bölgedeki varlığını sürdürmeye devam edeceğini söyleyen Carter, ABD askeri uçaklarının ve gemilerinin uluslararası hukukun izin verdiği her yerde faaliyetlerini yürüteceğini belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ülkesinin Güney Çin Denizi'nde yapay adalar inşa etme hakkı olduğunu savunmuş ve dış aktörlerin Çin'e kendi topraklarında ne yapması gerektiğini söyleme hakkı olmadığını belirtmişti.
Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğal gaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...