En ağır faturayı çocuklar ödüyor

/ Kaynak: AA
En ağır faturayı çocuklar ödüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

UNICEF Irak Temsilci Vekili MacInnes, Irak'ta son bir yılda çocuğa karşı şiddette yüzde 75 artış yaşandığını söyledi.

Terör örgütü DAEŞ'in Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesinin ardından bir yıl geçmesine rağmen, örgüt ülkede ilerlemeye ve korku saçmaya devam ediyor; savaşın bedelini ise en ağır şekilde çocuklar ödüyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'un (UNICEF) Irak Temsilci Vekili Colin MacInnes, "Irak'ta son bir yılda çocuğa karşı şiddette yüzde 75 artış yaşandı" dedi.
Irak'ta çocukların terör örgütü DAEŞ tarafından kaçırıldığına, sakat bırakıldığına, savaşçı olarak kullanıldığına ve cinsel istismara uğradığına dikkati çeken MacInnes, şöyle devam etti:
"Cinsel istismara uğrayan kız çocukları bazı durumlarda aileleri tarafından kabul görmüyor ve aileye getirdiği utancı gizlemek için erken yaşta evlenmeye zorlanıyor. Bazen toplum içine çıkmalarına izin verilmiyor, ev hapsine maruz kalıyor. Hatta bazen ortadan kayboldukları haberlerini alıyoruz."
- "650 bin çocuk okula gidemiyor"
Çocukların en temel haklarından biri olan eğitimden mahrum kaldıklarına işaret eden MacInnes, bu yıl 650 bin çocuğun okula gidemediğini, 3 milyondan fazla çocuğun ise eğitiminin kesintiye uğradığını söyledi.
MacInnes, Nisan ayından beri Anbar eyaletinde haftada ortalama 3 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirterek, 8 milyondan fazla insanın acil yardıma muhtaç olduğunu ve 2015'in sonunda bu rakamın 10 milyona ulaşabileceğini kaydetti.
Terör örgütü DAEŞ'in 10 Haziran 2014'te Musul'u ve ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesiyle başlayan çatışmalar ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor.
Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, DAEŞ'in elindeki bölgeleri geri almak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de Irak ordusuna havadan destek veriyor. DAEŞ militanlarının, şehir merkezlerinde düzenlediği terör saldırılarında ise çok sayıda sivil hayatını kaybediyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...