Burundi'deki siyasi kriz sürüyor

/ Kaynak: AA
Burundi'deki siyasi kriz sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu Başkanı Bongo, Çad'ın eski Devlet Başkanı Weddeye'yi arabulucu olarak görevlendirdi.

Burundi'de iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi (CNDD FDD), ülkedeki siyasi krize çözüm bulmak için BM'nin görevlendirdiği Senegalli Abdulaye Bathily'nin arabuluculuğunu kabul etmedi.
CNDD FDD Sözcüsü Daniel Gelase Ndabirabe, basına yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza başta olmak üzere üst düzey yetkililerle görüşmeyi reddeden Bathily'nin sadece muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiğine dikkati çekerek Bathily'nin tarafsız davranmadığını öne sürdü.
Öte yandan, Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEEAC) Başkanlığını yürüten Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo, resmi ziyarette bulunmak için gittiği Çad'ın başkenti Ndjamena'da yaptığı açıklamada, Burundi'deki siyasi krize çözüm bulmak, muhalefet ile hükümet arasında diyaloğun yeniden oluşturulması için CEEAC'nin Çad'ın eski Devlet Başkanı Gukuni Weddeye'yi arabulucu olarak görevlendirdiğini bildirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının, hükümeti desteklediğini öne sürdükleri BM'nin eski arabulucusu Said Djinnit'i istememesinin ardından Burundi'deki siyasi krize çözüm bulmak için geçen ay Djinnit'in yerine Senegalli Abdulaye Bathily'yi arabulucu olarak görevlendirmişti.
Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında 87 kişi yaşamını yitirdi.
Burundi'de geçen hafta yerel ve genel seçimler yapıldı. Ülkede devlet başkanı seçiminin 13 Temmuz'da, senato seçimlerinin de 24 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...