BM yine İsrail'e çağrı

/ Kaynak: AA
BM yine İsrail'e çağrı

DÜNYA Haberleri  / AA

BMGK, Ortadoğu'daki durumla ilgili toplantısında İsrail güvenlik güçlerinin uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranması gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, BMGK'nın Ortadoğu'daki en son durumla ilgili toplantısında yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs ve Gazze dahil işgal altındaki Batı Şeria'da devam eden şiddet olaylarının ve radikalleşmenin İsrail ve Filistin için zaten gergin ortamın daha da istikrarsız hale gelmesine yol açacağını bildirdi.
86 KONUT YIKIP 177 FİLİSTİNLİYİ YERİNDEN ETTİ
Feltman BMGK'ya verdiği aylık brifingde Ortadoğu'nun son zamanlarda ölçüsüz nefret suçlarına, menfur misilleme şiddetine ve Kudüs'te kutsal mekanlara yönelik provokasyonlara şahitlik ettiğini kaydetti. Feltman toplantıda Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından gerçekleştirilen şiddet olaylarına da değinirken, 31 Temmuz'da meydana gelen saldırıda, 18 yaşındaki bir gencin hayatını kaybettiğini ve babasının da saldırıdan 5 gün sonra yaşamını yitirdiğini belirtti. Hayatını kaybeden çocuğun annesinin ve 4 yaşındaki kardeşinin de yaşam mücadelesi verdiğini bildiren Feltman, İsrailli yetkililerden, olayın sorumlularını adalete teslim etmelerini istedi. Feltman, güvenlik güçlerinin 188 "arama ve tutuklama operasyonu" gerçekleştirdiğini belirtirken, 292 Filistinli'nin göz altına alındığını ve 6 Filistinli'nin İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Bu süreçte toplam 203 Filistinlinin yaralandığını ifade eden Feltman, bunlardan 40'nın çocuk ve 7'sinin de kadın olduğunu belirtti. Feltman, İsrail güvenlik güçlerinden de 12 kişinin yaralandığını ve hiçbir can kaybının olmadığını kaydetti. İsrail güvenlik personelinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da uluslararası insan hakları hukukuna uygun davranması gerektiğini ifade eden Feltman, 86 konutu yıkan İsrail'in Batı Şeria'da 177 Filistinliyi yerlerinden ettiğini ve bunların 89'unun çocuk olduğunu bildirdi. Feltman, işgal atlındaki Filistin'i etkileyen İsrail hukukundaki değişikliklerin ve ülke politikasının zaten istikrarsız olan insan hakları durumunu riske attığını kaydederken, tüm idari gözaltıların derhal mahkemeye çıkarılması veya serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
DONÖR ÜLKELERE ÇAĞRI
Konuşmasında, Gazze'deki elektrik ve su yetersizliğine de değinen Feltman haziran ayından bu yana Gazze İmar Mekanizması'ndaki konut akışının 630 aileye inşaat malzemesi satın almalarına izin verdiğini ve bu rakamın toplamda 2 bin 250 aileye ulaştığını belirtti. Bu durumdan dolayı memnuniyetini dile getiren Feltman, bunun yetersiz olduğunu ifade ederek, donör ülkeleri bu konudaki sözlerini yerine getirmeye çağırdı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...