Cameron: 'Akıllardan çıkmayacak bir görüntüydü'

/ Kaynak: DHA
Cameron: 'Akıllardan çıkmayacak bir görüntüydü'

DÜNYA Haberleri  / DHA

İngiltere Başbakanı Cameron, Suriyeli Aylan bebeğin fotoğrafıyla ilgili, Hepimizin aklından uzun süre çıkmayacak bir görüntüydü.

Resmi bir ziyaret için İspanya'da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Mariano Rajoy ile görüştü. Görüşmenin ağırlık noktasını göçmen krizi oluşturdu. İki lider başbaşa görüştükten sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy basın toplantısında İspanya'nın tarihinde iltica hakkı isteyenlere karşı duyarsız kalma gibi bir geçmişi olmadığını hatırlatarak İspanya'ya sığınmak isteyenlerin sayısı üçe katlanmış durumda. Bunları kabul etme konusunda halktan büyük destek görmekteyiz. Avrupa Birliği'ne bizden istediklerinin hepsini yerine getireceğiz sözü verdik" açıklaması yaptı. Bu ayın 14'ün de İçişleri Bakanları toplantısı olacağını vurgulayan Rajoy, "burada kesin rakamları belirleyeceğiz. Kimse endişe etmesin. İspanya Suriyeli vatandaşlara sığınma hakkı verecektir" dedi.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy halkın yaşanan trajik olaylardan duyduğu üzüntüyü de anlayışla karşıladıklarını kaydetti ve herkesten sağduyulu ve biraz da sabırlı olmasını istedi. Rajoy basın toplantısında İspanya'nın nüfus itibari ile en fazla yabancıya sahip ülke olduğunu da hatırlatarak ülkesinin bu yabancıları topluma entegre etmede başarılı olduğunun altını çizdi.
Rajoy insan ticareti yapan mafya örgütlerine karşı daha etkili mücadele etme çağrısı da yaparak "Artık küresel mücadele etme zamanı gelmiştir. AB ortak kararlar ve planları alıp bunları uygulamaya koymalıdır. Önümüzde iki seçenek duruyor. Birincisi sığınmacıların ilk çıkış yaptıkları ülkelerle ekonomik işbirliğini geliştirmek. İkincisi ise Avrupa ile Afrika arasında insan kaçakçılığı yapan mafya örgütlerine karşı mücadeleyi artırmaktır" dedi.
İngiltere Başbakanı Cameron ise Avrupa'nın önünde son yıllarda yaşanan en büyük sorun olarak göçmen krizinin başgösterdiğini kaydederek bu kıtaya ilk 6 ay içinde 220 bin kişinin geldiğini söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron göçmen krizinin en büyük nedeni olarak o ülkelerde yaşanan savaşı ve istikrarsızlığı göstererek özellikle Türkiye'den Doğu Akdeniz çıkışlı geçişlerin çoğaldığına işaret etti. David Cameron Avrupa'ya gelenlerin önce Esad rejiminden kaçmak zorunda kaldığını bir de buna IŞİDin eklendiğini belirtti. Suriye'de savaş sonrası evsiz kalanların sayısının 11 milyona ulaştığına da değinen İngiltere Başbakanı Cameron ülkesinin tarih boyunca mültecilere karşı elinden geleni yaptığını ve bundan sonra da yapacağını ifade etti. Cameron Suriye'den kaçanlar için 5 bin kişilik barınak tedarik ettiklerini sivil toplum kuruluşları ile yapacakları toplantılar sonrası bu kampların sayısını çoğaltacakları sözü verdi.
Başbakan Cameron aynen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy gibi halkı sabırlı olmaya çağırarak "Sığınmacılarla ilgili karar alırken sabırlı olmalıyız. Biz AB'den farklı olarak Schengen'e üye değiliz ve sınırlarımızı kontrol etmeye hakkımız var. Bu krizde insani değerlerimiz ile hareket ediyoruz. Bütçemiz çerçevesinde mülteci kabul edebiliriz. Bu sayının ne kadar olacağı konusunda şimdiden kimseye söz veremem" dedi.
Cameron bir gazetecinin Bodrum sahillerine vuran küçük Aylan'ın cesedi ile ilgili neler hissettiniz sorusuna karşılık "Ben de bir babayım tabii ki çok etkilendim. Hepimizin aklından uzun süre çıkmayacak bir görüntüydü. Biz de bu görüntülerin tekrarlanmaması için neleri değiştirebiliriz neler yapabiliriz konularında çalışıyoruz. Yeni bir hayata başlarken en önemli husus böyle bir seyahate hiç başlamamaktır" dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile düzenlediği basın toplantısında son olarak ilk etapta Suriye'de bulunan sığınmacılara 91 milyon dolar yardım yapacaklarını Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi diğer sığınmacılara topraklarını açan ülkelere de yardımlarının devam edeceğine değindi.

DÜNYA
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...