Aylan infiali!

Aylan infiali!

DÜNYA Haberleri

Minik Suriyelinin dramatik ölümü bütün dünyada mültecilere bakışı değiştirdi. Birçok ülkenin STK'sı da sığınmacılara yardım etmek için seferber oldu

Suriyeli minik mülteci Aylan Kurdi'nin feci ölümü ve sahile vuran cansız bedenin dünyada oluşturduğu infial katlanarak artıyor. Dünyanın bir çok ülkesinde, yetkililer ve sivil toplum örgütleri, mültecilere yardım edilmesi yönünde girişim ve kampanyalara hız verdi. Fransa'nın ünlü sanatçıları, Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan Suriyeli sığınmacılara destek için “Yeni Aylanlar olmasın” sloganı bir kampanya başlattı. Kampanyaya ülkenin tanınmış yaklaşık 50 sanatçısı imza attı. Aralarında Isabelle Adjani, Carole Bouquet, Matthieu Chedid, Charles Berling ve Laura Smet gibi ünlü isimlerin imzaladığı kampanya dilekçesinde “savaş ve baskılardan kaçan kadın, erkek, çocukların yaşadığı trajedi karşısında sessiz ve duyarsız kalınmaması” istendi.   
SINIRLARI AÇ ÇAĞRISI
Fransa'nın başşehri Paris'te önceki gün düzenlenen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı sığınmacılara destek gösterisinde AB'nin göç politikaları protesto edildi. Sosyal medyada başlatılan kampanya ile binlerce kişi Cumhuriyet meydanında bir araya getirdi. Her yaştan protestocunun yer aldığı meydanda, “Sınırları aç!” ,“Herkes için Sığınma hakkı”, “Küçük melek barışa uyu”, ”Avrupa uyan” ve “Ben Suriyeliyim. Beni Esad ve IŞİD öldürdü” yazısının yer aldığı pankartlar taşındı, sloganlar atıldı.
MÜLTECİ KONVOYU
Macaristan'daki sığınmacıları Avusturya'ya getirmek üzere yine sosyal medya üzerinden organize olan eylemciler, oluşturdukları “Mülteci Konvoyu”, 140 araçla Viyana'dan Budapeşte'ye doğru yola çıktı.  Diğer taraftan Kuveyt'te siyasetçi ve hukukçulardan oluşan 400 kişilik aktivist grubu, Suriyeli sığınmacıların ülkede misafir edilmesi için kampanya başlattı. Grup yayınladıkları açıklamada, “Kuveyt hükümeti ile halkını, tüm dünyanın yüz çevirdiği Suriye halkına karşı üzerine düşeni yapmaya ve evlerini onlara açmaya” çağırdı. 
Öte yandan Almanya'da önde elen gazetelerinden Bild gazetesi dünkü baskısında Aylan cansız bedenini görüntülediği fotoğrafı iki sayfada bastı ve “Sadece bir fotoğraf dünyayı değiştirebilir mi?” manşetini attı. Haberde, dünya gazetecilik tarihine geçen ve unutulmayan diğer fotoğraflara yer verildi. 
HAYALLERİ GERÇEK OLDU
Bu arada, Macaristan'daki Doğu Garı'ında günlerdir Avrupa'ya gitmeyi umut eden sığınmacılar sınırların açılması ve tren seferlerinin başlatılmasıyla hayallerine kavuştu. Avusturya ve Almanya'ya giriş yapan mülteciler, gece boyunca süren tren seferlerinin ardından ulaştıkları Almanya'nın çeşitli şehirlerindeki mülteci yurtlarına dağıtıldı.  Almanya polisinin yaptığı açıklamaya göre, 570 sığınmacı Saalfeld kentindeki Thüringhen kasabasına, 350 sığınmacı da Dresden'de sığınmacılar için hazırlanan askeri okula gönderildi. Sığınmacılar ayrıca ülkenin kuzeyindeki Hamburg ve batıdaki Dortmund kentlerine de giriş yaptı. 300'den fazla sığınmacıyı taşıyan otobüsler de Berlin'e vardı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...