Şam'da 48 saatlik ateşkes başladı

/ Kaynak: AA
Şam'da 48 saatlik ateşkes başladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'de Şam'ın Zebadani ile İdlib iline bağlı Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Fua ve Kafarya bölgesinde 48 saatlik geçici ateşkes sağlandığı belirtildi.

Suriye'deki muhalif gruplardan Ahraru'ş Şam Basın Ofisi Yetkilisi Ebu Yezid Taftanaz, muhaliflerin çatı yapılanması Fetih ordusunun son günlerde İdlib'in kuzeydoğusunda yer alan rejim güçlerinin denetimindeki Fua ve Kafarya beldelerinde ilerleme kat etmesinin ardından operasyonu yürüten Fetih Ordusu'na bağlı Ahraru'ş Şam Hareketi ile İran heyeti arasında Zebadani ile Kafraya ve Fua bölgeleri için iki günlük geçici ateşkesin sağlandığını söyledi.
- Bugün başladı
Ahraru'ş Şam yetkilisi, ateşkesin Esed güçlerinin 48 zamanlık süre zarfında bölgeden hava ikmali yapmaması, karada da mevzi kazmaması şartlarıyla kabul edildiğini belirtti.
Fetih ordusu birliklerinin, Fua köyünün güney ve doğu cephelerindeki savunma noktalarını aştığını ve belde merkezine 500 metre mesafede olduğunu belirten Taftanaz, taraflar arasında yapılan ateşkes anlaşmasının öğle vaktinden itibaren başladığını kaydetti.
- Fua ve Kafarya: Halep'in son stratejik noktaları
İdlib kırsalındaki Fua ve Kafarya ile Halep kırsalındaki Nubbul ve Zehra bölgeleri Esed rejiminin Suriye'nin kuzeyindeki son stratejik noktaları olarak biliniyor.
Her iki bölge de Esed rejimi ve destekçisi Hizbullah örgütü ve İran güçlerinin havadan ikmal yaptığı bölgeler arasında yer alıyor. Muhalifler, bu ikmal bölgeleri üzerinden sivil yerleşim bölgelerine atılan varil bombalarını atan hava saldırılarının gerçekleştirildiğini belirtiyor.
Fetih Ordusu, eylül ayı başında ele geçirdiği Ebu Zuhur askeri hava üssünün ardından Fua ve Kafarya ile Nubbul ve Zehra bölgelerini ele geçirerek Esed rejiminin ülkenin kuzeyindeki hava saldırılarını engellemeyi hedefliyor.
İdlib'teki yerel kaynaklar, Fetih ordusuna bağlı birliklerin, Fua beldesine yakın Harbel tepesini ele geçirdiği ve taraflar arasında çıkan çatışmalarda aralarında Hizbullah militanlarının da bulunduğu 50 rejim askerinin öldüğünü belirtmişti.
Rejim güçleri ise yoğun bir şekilde Lübnan sınırındaki Sünni nüfusun yaşadığı Zebadani ilçesine saldırmıştı. İran yönetimi de Fua, Kafarya ve Zebadani'de taraflar arasında ateşkesin sağlanması için üç kez Esed rejimi adına muhaliflerle masaya oturmuş, İran'ın bölge halkından Zebadani'yi terk etmelerini istemesi üzerine muhalifler bu anlaşmayı kabul etmeyerek ateşkesi bozmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...