Obama'dan 15 kişinin öldüğü saldırıya ilk tepki

Obama'dan 15 kişinin öldüğü saldırıya ilk tepki

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, silahlı saldırı olayı ile ilgili ''Artık bir rutin haline gelmiştir. Benim çağrım, bu rutinin sona ermesidir".

ABD Başkanı Barack Obama, Oregon eyaletinde bulunan Umpqua yüksek okulundaki silahlı saldırıya ilişkin, "(Silahlı saldırılar) Bu, artık bir rutin haline gelmiştir. Benim çağrım, bu rutinin sona ermesidir" dedi.
Obama, Roseburg kentinde yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü yüksek okulda sabah saatlerinde yaşanan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin Beyaz Saray basın odasında konuştu.
ABD'de okul kampüslerinde meydana gelen şiddet olaylarının "bir rutine" dönüştüğünü belirten Obama, "Bu artık bir rutin haline gelmiştir ve benim bu kürsüden çağrım, bu rutinin sona ermesidir. Biz bu konu karşısında duygusuzlaştık" diye konuştu.
Obama, başkanlık dönemi bitene kadar böyle bir olay için tekrar kürsüye gelmek istemediğini anlatarak, "Fakat başkanlık süresince edindiğim tecrübeye binayen, böyle bir garanti veremem" diye konuştu.
ABD kamuoyunda, "bu olayı siyasal bir olaya çevirdiği" yönünde eleştiriler alacağının altını çizen Obama, "Birileri 'Obama bu olayı siyasallaştırdı' diyecek fakat bu olay zaten siyasallaştırılmalıdır" dedi.
Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu olay, hepimizin ortak hayatı ve siyasal yaşamımızla ilgilidir. ABD'li silah sahiplerine özellikle çağrı yapıyorum; ister bu silahı kurallarına uygun şekilde kullanıyor ol, istersen av için, spor için veya kendi aileni korumak için, senin için konuştuğunu iddia eden organizasyonlar seni gerçekten temsil ediyor mu?"
Obama, bu durumun siyasal bir seçenek olduğunu ve ABD'de neredeyse her üç ayda bir tekrar ettiğini belirterek, "Hepimiz böyle olaylarda hayatını kaybeden çocukların ailelerine cevap vermeliyiz" dedi.
Umpqua yüksek okulunda sabah saatlerinde düzenlenen silahlı saldırıda 15 kişi ölmüş, 20'den fazla kişi yaralanmış, saldırgan etkisiz hale getirilmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...