Ruslar bombalıyor, IŞİD ilerliyor

Ruslar bombalıyor, IŞİD ilerliyor

DÜNYA Haberleri

Suriye'de Esad'a karşı savaşan muhalifleri ve sivilleri vurmayı sürdüren Rusların, IŞİD'in ilerlemesine yardım ettiği ve savaş suçu işlediği kaydedildi.

Suriye'de düzenlediği hava operasyonlarıyla IŞİD hedeflerinden daha çok muhalif grupları vuraran Rusya'ya tepkiler ve suçlamalar sürüyor. Suriye'de Esad'a karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı bütün muhalif gruplar, Rusya'nın düzenlediği hava bombardımanın IŞİD'e destek verdiğini ve terör örgütünün ilerlemesine yardım ettiğini söylediler. Bölgede bulunan aktivistler de, “Herkes muhaliflerle mücadele etmek istiyor, ancak onlar muhaliflerle mücadele ederken bir yandan IŞİD geliyor” dedi. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Başkanı Fadıl Abdulgani ise, Suriye'de uluslararası hukuka aykırı şekilde yerleşim birimlerini hedef alarak sivilleri öldüren Rusya'nın savaş suçu işlediğini belirtti. Rusya'nın vurduğu hedeflerden yüzde 96'sından fazlası sivillere ait olduğunu söyleyen Abdulgani, “Ayrıca Hama kırsalındaki Latamine'de IŞİD'in kuşatma altında tutulan muhalifler hedef alınıyor. Bu da terör örgütüne destek vermek ve halkına karşı suç işleyen rejimin yanında durmak anlamına geliyor” dedi.  

MOSKOVA YALAN SÖYLÜYOR
Öte yandan, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı İgor Makuşev, Rus jetlerinin Suriye'nin Rakka, Humus, Lazkiye, Hama, İblid ve Halep şehirlerinde son 24 saat içinde 67 sorti uçuş yaptığını ve 60 IŞİD hedefini vurduğu yönündeki iddialarını sürdürdü. Ancak, Rusların 29 Eylül'den beri bombaladığı 10 bölgeyi mercek altına alan El Cezire Türk, vurulan bu bölgelerden sadece 4'ünün IŞİD'in kontrolünde olduğunu açıklandı. Elde edilen sonuçlar, Rusya'ya ait savaş uçaklarının, IŞİD'den çok, Esad'a karşı silahlı mücadele veren muhalifleri hedef aldığını net olarak ortaya koyuyor. Uluslararası İnsan Hakları Örgütü de, Rus hava kuvvetlerinin Talbiseh'e yaptığı saldırılarda halktan 30 kişinin öldüğünü 17'si sivil olmak üzere 72 kişinin yaralandığını duyurdu.

SALDIRILAR DEVAM EDİYOR

Dün de Rusya'ya ait bir savaş uçağının, İdlib'de ÖSO'ya ait bir karargâha düzenlediği hava saldırısı sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi de yaralandı. ÖSO'ya bağlı 13. Tümen Komutanı Ahmed es-Suud, hava saldırısı sonucu ÖSO'ya ait karargâhın da tamamen yıkıldığını ve içindekilerin yandığını açıkladı. Rus savaş uçaklarının aynı zamanda hem IŞİD hem de rejimine bağlı nizami orduya karşı savaşan ÖSO'ya ait bazı diğer karargâhlara da hava saldırısı düzenlediğini dile getiren Suud, Rusya'nın IŞİD ile savaştığı yönündeki iddialarının gerçek dışı olduğunu vurguladı. Rusya, saldırılarda uçakların yanı sıra Hazar Denizi ve Akdeniz'deki gemileri de kullanıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...