'Arakanlı Müslümanların seçime katılamaması kabul edilemez'

/ Kaynak: AA
'Arakanlı Müslümanların seçime katılamaması kabul edilemez'

DÜNYA Haberleri  / AA

Arakanlı Müslümanların, vatandaşlık hakları yasası gereğince Myanmar'daki genel seçimlerde oy kullanamaması uluslararası kamuoyunda tepkilere neden oldu.

Arakan Projesi  (Arakan Project) Başkanı Chris Lewa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arakanlı Müslümanların genel seçimlere katılamamasının kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirterek "Arakan'dan gelen ilk sonuçlara göre, eyaletin kuzeyinde ve orta kesiminde ırkçı Arakan Ulusal Partisi (ANP) açık ara önde gidiyor. Bu Müslümanlar açısından endişe verici ve beraberinde yeni şiddet olaylarını getirebilir. Çok tehlikeli bir durum" diye konuştu.
Muhalefetteki NLD'nin, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 70'ini kazandığını açıklamasını, Arakanlı Müslümanlar açısından "olumlu bir gelişme" olarak değerlendiren Lewa, "NLD'nin tek başına iktidara gelmesi Rohingyaların bir nebze olsun nefes almasını sağlayabilir" diye konuştu. Lewa, Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii'nin liderliğindeki NLD'nin tek başına iktidara olabilmesi için oyların en az üçte ikisini alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Myanmar'daki genel seçimlerde vatandaşlık hakları yasası gereği çeşitli gruplar oy kullanamadı. Bu grupların başında Arakanlı Müslümanlar gelirken, başka eyaletlerde oy kullanamayan diğer gruplar "Beyaz Kart" adı verilen geçici kimlik kartı sahibi olan Nepal (Gorkhalar), Hint ve Çin kökenliler olarak sıralanıyor. Seçimlerde Hint asıllı Müslümanlar da oy kullanamadı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...