ABD'den flaş Rus uçağı açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD'den flaş Rus uçağı açıklaması

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı, düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği yönünde kanıtlar bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau,  Rus savaş uçaklarının Suriye'de DAEŞ varlığının bulunmadığı yerler yerine  muhalifleri vurduğunu belirterek, Rusya'nın DAEŞ'e yönelmesi gerektiğini  kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın  toplantısında geçen hafta Rus ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib'de bir pazar  yerine, Halep'in Azez ilçesi yakınlarında ise yardım malzemeleri taşıyan tırlara  ve İdlib'de bir ekmek fırınına düzenlediği ve onlarca sivilin ölümüne yol açan  hava saldırılarıyla ilgili soruyu cevapladı.
 
Bu konuda çıkan haberleri takip ettiklerini fakat detayları  doğrulayamayacaklarını belirten Trudeau, "Rusya'nın hava saldırılarını yoğunluklu  olarak DAEŞ'in etkili olmadığı bölgelerde gerçekleştirdiğini daha önce de  söyledik" ifadesini kullandı.
 
Trudeau, "Rusya DAEŞ yerine muhalifleri vurdu. Rusya'yı DAEŞ'e  yönelmesi konusunda teşvik ediyoruz" diye konuştu.
 
Sözcü, ayrıca ismi açıklanmayan bir Amerikalı bir yetkilinin geçen  hafta bir haber ajansına yaptığı açıklamadaki, Türk hava sahasını Suriye  sınırında ihlal ettiği için düşürülen uçağın "Suriye içerisinde vurulduğuna"  ilişkin iddiasını doğrulamadı.
 
Trudeau, "Türkiye'den edindiğimiz kanıtlar ve kendi kaynaklarımız  Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlal ettiğini gösteriyor. İsmini belirtmeyen bir  yetkilinin sözleri hakkında konuşmayacağım" dedi.
 
- Tahir Elçi'nin öldürülmesi
 
Sözcü Trudeau, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi  hakkındaki bir soruyu da yanıtladı. Trudeau, "Bütün Türkiye vatandaşlarının barış  ve saygınlık içinde yaşamasını en çok savunanlardan biri olan Tahir Elçi'nin  trajik ölümünden dolayı derin üzüntü duymaktayız" ifadesini kullandı.
 
Elçi'nin ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten  Trudeau, hızlı ve şeffaf bir soruşturma ile olaya karışanların kimliklerinin  belirlenmesi ve adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Trudeau, bir soru üzerine geçen hafta Fransa Dışişleri Bakanı Laurent  Fabius'un Beşşar Esed'in DAEŞ'e karşı yapılan operasyonlarda rol alabileceğine  ilişkin sözlerine de değindi. Trudeau, "ABD'nin Esed hakkındaki düşünceleri  değişmedi. Esed, kendi halkına varil bombalarıyla saldıran, meşruiyetini  kaybetmiş bir liderdir" ifadesini kullandı.
 
Fransız RTL radyosuna geçen hafta demeç veren Fabius, DAEŞ ile  mücadelede kara gücünün gerekliliğine dikkat çekmiş, "Rejim güçleri de neden  olmasın?" değerlendirmesini yapmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...