Bin yıllık Türk yurdu: Bayırbucak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Bin yıllık Türk yurdu: Bayırbucak

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Suriyeli Türkmen tarihçi Solak, Ortadoğu'nun Avrupa'ya açılan en yakın noktası Bayırbucak Türkmen bölgesinin Selçuklular döneminden bu yana çok stratejik bir konumda olduğunu söyledi.

Suriyeli Türkmen tarihçi Usame Solak, Ortadoğu'nun Avrupa'ya açılan en yakın noktası Bayırbucak Türkmen bölgesinin Selçuklular döneminden bu yana çok stratejik bir konumda olduğunu belirtti.

Suriye Türkmen Meclisi Hatay Şube Başkanı da olan tarihçi Solak, Esed rejimi ve Rus jetlerinin yoğun bombardımanı altındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinin tarihteki yerine ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.

Selçukluların ilk döneminden itibaren Türkmenlerin Bayırbucak Türkmen bölgesine yerleşmeye başladığını aktaran Solak, "O dönemler, hac yollarının korunması amacıyla Türkmenler bu bölgelere gönderildi. Bu göç Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'nun çeşitli kentlerinden gönderilen ailelerle parça parça devam etti. Ortadoğu'nun Avrupa'ya açılan en yakın noktası Bayırbucak Türkmen bölgesi, Selçuklular döneminden bu yana oldukça stratejik bir konumdadır" dedi.

"Türkiye'ye bağlanması için mücadele verildi"

Solak, Osmanlı'nın son günlerine kadar Hatay'ın Yayladağı ilçesiyle Bayırbucak Türkmen bölgesinin tek parça olduğunu vurgulayarak, Bayırbucak'ın da Yayladağı gibi Türkiye içerisinde kalması için yoğun mücadele verildiğini kaydetti. 

Solak, son nüfus sayımına göre Bayırbucak Türkmen bölgesinde 271 bin Türkmen yaşadığını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...