Rusya’nın geçmişi katliamlarla dolu

Düzenleyen:
Rusya’nın geçmişi katliamlarla dolu

DÜNYA Haberleri

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından haksız olmasına rağmen özür bekleyen Rusya’nın geçmişi cinayet gibi uçak düşürme örnekleriyle dolu. Rusya, geçmişte yolcu uçağını vurup yüzlerce sivili öldürdü ama özür dilemedi.

Türkiye'nin Rus savaş uçağını angajman kuralları kapsamında düşürmesinin ardından Türkiye'nin haklılığına karşın ısrarla özür bekleyen, bununla da yetinmeyip tehditkar tavırlar sergileyen Rusya'nın geçmişi cinayet gibi uçak düşürme örnekleriyle dolu. Teknik arıza nedeniyle sınır ihlali yapmak zorunda kalan Türk savaş uçağını uyarmadan vuran Rusya, yolcu uçağını da hedef alarak 269 sivili öldürdü. Rusya, sivilleri vurduğu için özür bile dilemedi. İşte Rusya'nın geçmişte “cinayet gibi" yorumlarına neden olan uçak düşürme vukuatları:

TATBİKATTA DÜŞÜRDÜ
24 Ağustos 1976'da 8'inci Ana Jet Üs K.lığı 184'üncü Filo'ya ait iki F-5 uçağı hava savunma tatbikatı kapsamında saat 09.12'de kalkmıştı. Muş-Ağrı-Siirt-Diyarbakır noktalarından ulaşan Uçuş Kolunun Muş noktasını müteakip Ağrı rotasına dönen uçaklar rotayı teknik bazı problemler nedeniyle takip edememişti. Bu nedenle 1-1,5 kilometre hudut ihlalinde bulunan uçaklardan iki numaralı uçak 09.55'te Rusya tarafından atılan dört adet füze ile vurulmuştu.
SİVİLLERİ KATLETTİ
1 Eylül 1983'te New York'tan Seul'a uçan Kore Havayollarına ait yolcu uçağı yanlışlıkla SSCB hava sahasına girince Rus SU-15 avcı uçağı tarafından iki adet hava füzesi ile vurularak düşürülmüştü. Olayda 240'ı yolcu ve 29'u mürettebat 269 kişi hayatını kaybetmişti. Olaydan bir hafta sonra uçağı düşürdüklerini itiraf eden SSCB, düşürülen uçağın casus uçağı olduğunu iddia etmişti. Üzüntü duyduklarını belirten SSCB yetkilileri, özür dilememişti.
AYRILIKÇILAR DA DÜŞÜRDÜ
Bazı uçaklar ise, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından gerçekleştirildi. 14 Haziran 2014'te Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait uçak Rus sempatizanı ayrılıkçılar tarafından, Lugansk havaalanına yaklaştığı sırada düşürülmüş, uçakta bulunan 40'ı paraşütçü askeri personel ve 9 mürettebat toplam 49 personel hayatını kaybetmişti.
MALEZYA UÇAĞI HAFIZALARDA
Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Malezya Havayollarına ait uçağı düşürmeleri olayı ise hala hafızalarda canlılığını koruyor. Amsterdam'dan 283 yolcu ve 15 mürettebatla Kuala Lumpur'a giden Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde 17 Temmuz 2014'te düşürülmüştü. Uçağın enkazı yaklaşık 15 kilometrelik bir alana yayılmış, olay, bütün dünyada infial yaşatmıştı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...