BMMYK'nın Suriye Temsilcisi Malik: Madaya'da insanlar var ama hayat yok

Düzenleyen:
BMMYK'nın Suriye Temsilcisi Malik: Madaya'da insanlar var ama hayat yok

DÜNYA Haberleri

BMMYK'nın Suriye Temsilcisi Malik, "Madaya'da gördüklerimiz bizi dehşete düşürdü. Orası Suriye'nin hiç bir yeriyle karşılaştırılamaz, durum çok vahim, insanlar var ama hayat yok" dedi.

Suriye'de Rejim güçleri ve Hizbullah'ın kuşatması altındaki Madaya'ya insani yardım götüren BM konvoylarına katılan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Suriye Temsilcisi Sajjad Malik, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına telekonferansla bağlanarak bölgedeki insanlık dramı hakkında bilgi verdi.

Malik, Suriye'de savaşan tarafların birbirine güvenmemesi nedeniyle insani yardım kamyonlarının Madaya'ya girişine izin verilmeden önce kontrol edildiğini ve bu yüzden de sürecin çok uzun sürdüğünü söyledi.

"İnsanlar var ama hayat yok"

Bütün kamyonların boşaltıldığını ve sabah 5'e doğru Şam'a geri döndüklerini belirten Malik şöyle devam etti:

"Madaya'da gördüklerimiz bizi dehşete düşürdü. Orası Suriye'nin hiçbir yeriyle karşılaştırılamaz. Durum çok vahim, insanlar var ama hayat yok. Madaya'da gördüklerimiz bu asırda yaşanmamalı. Biz kat kat giyinmemize rağmen çok üşüdük. Çevremizdeki oldukça zayif, güçsüz bunca insan soğuktan titriyordu. Sadece çocuklar değil gençlerin de açlık yaşadığı bakınca çok net anlaşılıyor. Çoğu aylarca ekmek, meyve sebze yememiş. Kamyonları boşaltırken bize çaresizce bakan çocuklar onlara o an verebileceğimiz bir şeyler olup olmadığını sordular. Arabada ne varsa onlara verdiğimizde ne kadar çaresiz olduklarını, durumun ne kadar vahim olduğunu gördük."

"Aç kalmamak için eşyalarını satıyorlar"

Madaya'daki bazı evleri ziyaret ettiklerini ve insanların ısınabilmek için bulabildikleri her şeyi yaktıklarını gördüklerini anlatan Malik "İnsanlar ellerinde ne varsa satarak karınlarını doyurmaya çalışıyor. Bir kişi motosikletini satarak beş kilo pirinç aldığını söyledi" ifadesini kullandı.

Madaya çevresindeki mayınların da büyük sorun yaşattığını öğrendiklerini belirten Malik, kasabadaki üç doktordan birisinin şarapnel parçasıyla yaralandığı bilgisini verdi.

"Kuşatma ve aç bırakma sistematik hale geldi"

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke ise dün Şam'dan ayrılan 47 insani yardım kamyonunun Madaya'ya, Humus'tan çıkan 21 kamyonun ise Fua ve Kefraya'ya ulaştığını söyledi.

Laerke, Suriye'de kuşatma ve aç bırakmanın savaş yöntemi olarak kullanıldığını ve artık sistematik hale geldiğini belirtti.

"Hemen yiyebilmeleri için konserve gıda gönderdik"

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Bettina Luscher da, Madaya'ya hemen tüketilebilmesi için özellikle konserve gıda gönderdiklerini ifade etti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...