'Katliamlar devam ederken dayatılacak çözümü reddediyoruz'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Katliamlar devam ederken dayatılacak çözümü reddediyoruz'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Suriyeli muhalifler, ülkede "katliamlar" devam ederken dayatılacak herhangi bir çözümü reddettiklerini bildirdi.

Ceyşul İslam, Sultan Murat Tugayı, Salahaddin Tugayı ve Ceyşul Mücahidin'in de aralarında bulunduğu muhalif 33 silahlı grup, 25 Ocak'ta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye görüşmeleri öncesi yayımladığı ortak bildirgede, "Suriye halkının bombardıman, aç bırakma, tehcir ve mezhebi soykırım gibi yaşadığı insanlık trajedisinin gölgesinde bazı dış güçler, muhalif gruplara Suriye rejimi lehine siyasi taviz vermesi için baskı yapıyor. Suçlar ve katliamlarla dayatılacak herhangi bir çözümü reddediyoruz. Prensiplerimiz gereğince Müzakere Yüksek Komisyonu'nun tutumunu destekliyoruz" ifadesine yer verildi.

"Söz konusu tarafların, muhalifleri kayıtsız şartsız müzakere masasına oturtmak için ahlaki ve insani olmayan baskı araçlarını kullandığı" savunulan bildirgede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) oy birliğiyle kabul ettiği Suriye’ye dair 2254 sayılı kararının 12 ve 13. maddeleri uygulanmadıkça, uzlaşmaya mesafeli olunduğu anımsatıldı.

Bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Suriye devrimi ve ilkelerine bağlılığımızı vurguluyor, bazı devletlerin şüphe dolu anlaşmaları için halkın kanı ve acılarıyla yaptığı ticarete karşı çıkıyoruz. Müzakere Yüksek Kurulu'ndan Suriye rejimi, müttefikleri ve terör milislerinin dünyanın gözü önünde işlediği katliam ve ihlallerle birlikte dayatılan siyasi çözüme karşı milli duruşunda sebat etmesini istiyoruz."

Ceyşul İslam (İslam Ordusu) Siyasi Büro Başkanı Muhammed Bayraktar da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Rejim ile müttefiklerinin, iyi niyetlerini ve siyasi süreçteki ciddiyetlerini ortaya koymadan Müzakere Yüksek Komisyonu'ndan müzakerelere katılmasını istemesi ve bazı dayatmalar üzerine bildirge yayımladık" dedi.

Rejimin aynı yöntemini sürdürmesi ve talepleri yerine getirmemesi durumunda askeri operasyonları sürdüreceklerini kaydeden Bayraktar, "İlerleyeceğini, halk iradesini kıracağını ve devrimin hedeflerini yıkacağını zanneden düşman yanılıyor. Rejimin çözümde ciddi olduğuna inanmıyoruz. Rejimin ideolojisi suç işlemek, amacı ise öldürmek, evsiz ve aç bırakmaktır" diye konuştu.

Suriyeli muhalifler, geçen ay, iç savaşı diplomatik yollardan çözebilmek adına toplandıkları Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da rejimle müzakere için yüksek komisyon kurulması konusunda anlaşmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...