Avrupa ile bahar

Düzenleyen:
Avrupa ile bahar

DÜNYA Haberleri

Türkiye ve Avrupa Birliği mülteci krizine çözüm için toplandı. Başbakan Davutoğlu’nun temasları sonucunda AB, Ankara’nın isteklerini kabule çok yakın

Mülteci krizi batağına saplanan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, kurtarıcı simit olarak Türkiye’ye sarıldı. Adeta “Kurtar bizi Türkiye” çağrıları altında 28 AB ülkesi ile Türkiye, mülteci krizinin çözümü konusunda dün Brüksel’de bir araya geldi. Zirve öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bu krizi Türkiye’siz çözmemiz zor” derken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, “Türkiye ile işbirliği yapmak zorundayız ve bunun için de Türkiye’ye verilen desteği artırmalıyız” ifadelerini kullandı. İki liderin ardından zirvenin yapılacağı binaya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin mülteci krizinin çözümü konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu tekrarladı.
VAZGEÇİLMEZ ÜLKEYİZ
Davutoğlu, mülteci krizinde Ankara’nın yükleneceği görevler karşılığında Türkiye’nin AB üyeliği ve vize muafiyeti konularını masaya getirdi. Davutoğlu, “Bu zirve bile Türkiye’nin AB ve Avrupa için ne kadar vazgeçilmez olduğunun göstergesidir. Türkiye AB’yle çalışmaya hazır. Türkiye aynı zamanda AB üyesi olmaya hazır” dedi. Davutoğlu, AB’li liderlere, Geri Kabul Anlaşması’nı kabul edebileceklerini, Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa’da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri alabileceklerini iletti. Buna karşılık, mülteci krizinin çözümü için AB’nin vaad ettiği 3 milyar avroluk yardım miktarını artırmasını isteyen Davutoğlu, AB üyelik görüşmelerinde yeni fasılların açılmasını ve görüşmelerin hızlandırılmasını talep etti. Davutoğlu, ekim ayında başlaması öngörülen Türk vatandaşlarının AB’ye vizesiz seyahat hakkının bu bahara çekilmesi gerektiğini de AB liderlerine iletti. 
AB LİDERLERİ ZAMAN İSTEDİ
Saat 14.40’ta başlayan zirve normalde 1.5 saat sürmesi gerekirken Türkiye’nin teklifleri sonrasında yarım saatlik uzama oldu. Türkiye’nin AB’den taleplerini temel alan taslak metin şöyle oluştu: ∂ AB, Türk vatandaşları için vize uygulamasını haziran sonuna kadar kaldıracak. ∂ Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli mülteciler için 3 milyar avro daha verilecek. ∂ AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.
AB liderleri, Davutoğlu’nun sunduğu talepleri kendi aralarında görüştü. Göçmen planı üzerinde henüz anlaşamayan liderlerin çoğunun Türkiye’nin taleplerine sıcak baktığı öğrenildi. AB liderleri, önümüzdeki günlerde plan üzerinde çalışacak. 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...