Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Peşmerge'den 'silah' itirafı

Düzenleyen:
Peşmerge'den 'silah' itirafı

DÜNYA Haberleri

İngiltere’nin 2014 yılında DAEŞ güçlerine karşı kendilerini savunabilmeleri için Irak’taki Peşmergelere verdiği Browning model makineli tüfeklerin hiç mermisinin kalmadığı ve İngiliz hükümetinin bölgeye yeni mermi yollamaya yanaşmadığı iddia edildi.

İngiliz Times gazetesine konuşan üst düzey bir Kürt yetkili, “Biz bu durumu açıklayarak düşmanlarımızın mermimizin giderek azaldığını öğrenmesini istemedik. Ancak artık elimizdeki mermilerin sayısı, mevzileri korumamızı imkânsız hale getirecek derecede azaldı” dedi. Kürt yetkili, “İngiltere’den gelen Browning'lerin ise hiç mermisi kalmadı” diyerek sözlerine devam etti. 

SİLAHLAR KRİTİK ROL OYNADI

İngiltere, 40 adet 12.7 milimetre Browning makineli tüfeği ve bu silahlarla birlikte kullanılacak 475 bin adet mermiyi Eylül 2014’te Kuzey Irak Kürt bölgesine teslim edilmişti. Savunma amaçlı üretilmiş olan 50 yıllık silahlar, Kürtler’in DAEŞ’in patlayıcı araçlar kullanarak düzenlediği intihar saldırılarına karşı saflarını korumasında önemli rol oynamıştı.  

O dönemde yayınladığı bir açıklamada İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, “IŞID militanları korkunç bir barbarlıktan sorumlu. Bu nedenle ben bu vahşi radikalizme karşı verilen savaşın ön cephesinde bulunan Kürt güçlerine cephane verdiğimiz için mutluluk duyuyorum” demişti. 

Fallon sözlerini “Kürt kuvveleri halen DAEŞ’in savaşçılarından daha az ekipmana sahip ve biz onlara kendilerini ve vatandaşlarını korumalarını ve DAEŞ militanlarını geri püskürtmelerini sağlamak için yardım ediyoruz” diye sürdürmüştü. 

SON KURŞUNU YEDİ AY ÖNCE HARCADIK 

Times gazetesine konuşan Kürt yetkili, İngiliz makineli tüfeklerine ait son kurşunu yedi ay önce harcadıklarını söyledi ve “Üst düzey İngiliz yetkililerle birçok toplantıda bulundum ve onlara bu mermilerin bizim için ne denli önemli olduğunu söyledim. Aldığım tek cevap, ‘Ne yapabileceğimize bakarız’ ya da ‘Buna ancak Kabine karar verebilir’ oldu. Tabii biz hiçbir şey alamadık” dedi. 

Kürt yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonunda biz bu durumun Ankara’da, Londra’da Bağdat’ta ya da Washington DC’de alınmış siyasi bir karar olduğu ve Kürtlere yapılan yardımın sınırlanmak istendiği izlenimine kapıldık.”

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan konuya ilişkin açıklamada, “Herhangi bir mermi talebinden haberdar olmadıklarını” belirtildi. Bakanlık yetkilileri ayrıca Kürt güçlerine yapacakları cephane yardımlarının ilk olarak Irak Savunma Bakanlığı tarafından onaylanması gerektiğini de aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...