Avrupa yan çiziyor

Düzenleyen:
Avrupa yan çiziyor

DÜNYA Haberleri

Haziran'da Türklere vize sözü veren AB, "Ankara, terörle mücadelesini yumuşatmazsa vize yok" diyerek, muafiyetin ekim ayına kaldığını açıkladı

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, Avrupa Birliği Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören tavsiye kararını dün AP Genel Kurulu'nda görüşeceği açıklandı. Ancak zirveden olumsuz sonuç çıkacağı ise toplantı öncesinde AB'li yetkililer tarafından dile getirilmeye başlandı. İlk açıklama AP Başkanı Martin Schulz'dan geldi. Türkiye'nin terörle mücadelesini "yumuşatması" gerektiği konusunda ifadeler kullanan Shulz, Türkiye’ye haziran ayında vize serbestisi sağlanması yönündeki beklenti hakkında "şartlar yerine getirilmeden parlamentonun konuyu ele alması sözkonusu değil" söyledi. Schulz, bu sebeple kendisinin konuyu komisyona havale etmediğini de belirtti.
TERÖRÜN YANINDALAR
Türkiye'nin AB'nin öngördüğü 72 kriterden aralarında terör yasası ve kişisel bilgiler konusundaki düzenlemelerin de yer aldığı 5 tanesini henüz yerine getirmediğini ifade eden Schulz, terörle mücadele kanunun mutlaka değiştirilmesi konusunda ısrarcı olduklarını ve geri adım atmayacaklarını ifade etti. Schulz, bu maddenin kendileri için "olmazsa olmaz"lardan biri hâline geldiğini kaydetti. Türkiye'nin eksik kriterleri bir an önce ele almasını istediklerini belirten Schulz, "Ancak Türkiye bu kriterleri henüz ele almadı. Türkiye’nin bunu yapabileceğini de şu an için göremiyorum. Türkiye, ekim ayında vize serbestliğini elde etmek istiyorsa bu eksik maddeleri şimdiden kendi parlamentosunda ele almaya başlamalı" dedi.
BROK DA "EKİM" DEDİ
AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi üyesi Elmar Brok, haziranda vize muafiyetinin yürürlüğe girmesinin şimdiden imkansız hâle geldiğini belirterek, ekim ayında uzlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bütün kriterleri yerine getirmeye istekli değil" dedi. Maizieri, kriterlerin yerine gelmemesi hâlinde vize muafiyetinin de mümkün olmayacağını söyledi.
İPTAL EDEMEZLER
Öte yandan, Türkiye'den gelen "Vize yoksa mülteci anlaşmasını iptal ederiz" açıklamalarını da değerlendiren AP Başkanı Schulz, "Kapsamlı bir anlaşma yaptık. Bunu basitçe iptal edemezsiniz. Türklerin bunu yapacağını zannetmiyorum" dedi. Aynı açıklamalar için AP Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Elmar Brok da, vize muafiyeti konusunda yaşanan uzlaşmazlığın AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına etki etmesini beklemediğini ifade etti. Brok, "Uzlaşamayacağımızı düşünmüyorum" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...