Bir ayda 4.000 sivil öldürüldü

Düzenleyen:
Bir ayda 4.000 sivil öldürüldü

GÜNDEM Haberleri

19 Şubat’ta başlayan ve 3 bin 864 sivilin hayatını kaybettiği operasyonda, 22 bin 576 kişi de yaralandı

Irak’ta Musul şehir merkezinin batı yakasının terör örgütü DEAŞ’tan alınması için şubat ayında başlatılan operasyonda tam bir sivil katliamı yaşanıyor. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığında görevli Tuğgeneral Sair el-Musevi, “19 Şubat’ta başlatılan operasyonlar sırasında şu ana kadar 3 bin 864 sivil hayatını kaybetti” dedi. Operasyon bölgesine yakın yerlerde kurulan ilk yardım çadırları ve mobil ünitelerde birçok yaralı sivile ilk müdahalenin yapıldığını belirten Musevi, acil yardım ünitelerinin aynı dönemde yaklaşık 22 bin 576 yaralı sivilin tedavisini karşıladığını açıkladı. Kentin batı yakasında bir aydır devam eden operasyonun yol açtığı maddi zarara da değinen Musevi “Batı yakasında bir ayda 487 bin yerleşim yerinin 10 binden fazlası büyük hasar gördü” diye konuştu. Musevi, güvenlik güçlerinin Musul’un batı yakasının yüzde 54’ünü DEAŞ’tan geri aldığını da sözlerine ekledi.

1 MİLYON KİŞİ SOKAKLARDA
Bu arada Irak’taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi yasasının ülkeyi milis hâkimiyetine bırakacağı uyarısında bulunarak, hükûmetin bu konuda direnç göstermesini istedi. Sünni-Şii ve Arap-Kürt karşılaşmasının önlenmesi için Sünni siyasetçilerin aralarında diyaloğu geliştirmesine önem verdiğini ifade eden Sadr, DEAŞ’ın Musul’da yenilmesinin, ülkede yeni etnik ve mezhep çatışmasının başlangıcı olmasından endişe duyduğunu ifade etti. Yaklaşık 2,5 yıldır her cuma günü Sadr yanlıları, reform çağrısı için gösteri düzenliyor. Göstericilerin taleplerine her hafta yenileri ekleniyor. Dünkü gösterilere 1 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...