Makedonya’nın zarafet sembolü: Alaca Cami

Düzenleyen:
Makedonya’nın zarafet sembolü: Alaca Cami

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Makedonya'nın Tetova kentinde bulunan ve alışılmışın dışında bir zarafetle ziyaretçilerini karşılayan Alaca Cami yıllara meydan okuyor.

İsmail Okan Ukav - TETOVA

Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli merkezleri arasında yer alan Makedonya yüzyıllar sonra bile imparatorluk mirasını bünyesinde barındırmaya devam ediyor. Kalkandelen olarak da bilinen Tetova kenti ise iki kız kardeş tarafından 579 yıl önce inşa ettirilen Alaca Cami ile ön plana çıkıyor. 

Osmanlı hanımlarının eşsiz mirası

Şehirdeki Pena Nehri yakınlarında 1438-1439 yıllarında İshak Bey tarafından inşa edilen camiye, kayıtlara göre Menşure ve Hurşide isimli iki kız kardeş destek sağlamış. Genellikle sultan, paşa ya da beylerin desteğiyle yapılan dönem camilerine bakıldığında, Tetovalı iki hanım tarafından yaptırılan cami ayrı bir önem kazanıyor.

Makedonya’nın zarafet sembolü: Alaca Cami

Adeta bu iki Osmanlı hanımının zarafetine bürünen yapıda eşsiz boyamalar mevcut. Camideki boya düzeninin korunması amacıyla yaklaşık 30 bin yumurta kullanılmış. Hurşide ve Menşure hanımların kabri ise 1833 ve 2010 yıllarında yapılan yenileme çalışmalarıyla günümüze ulaşan yapının avlusunda bulunuyor.

"Türkiye güçlüyse biz de güçlüyüz"

Arnavut nüfusun yoğun olduğu Tetova'da Türkçe ve Arnavutça ana dil konumunda. Namaz sonrası camide sohbet eden Halil ve İbrahim amcanın Türkiye deyince gözleri parlıyor. Türkiye'nin güçlenmesinin Makedonya'daki Müslümanlar için de önemli olduğunu ifade eden İbrahim amca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a renkli aksanıyla övgüler diziyor.

Makedonya’nın zarafet sembolü: Alaca Cami

Osmanlı İmparatorluğu'nun adaletle hüküm sürdüğü bu topraklarda yüzyıllar sonra bile bu devletin varisi gözüyle bakılan Türkiye'ye şefkat ve sevgi beslenmesi ülkemizin önemini bir kez daha hatırlatmamıza vesile oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...