Fas, ilk uydusunu uzaya gönderiyor

Düzenleyen:
Fas, ilk uydusunu uzaya gönderiyor

DÜNYA Haberleri

Kasımda uzaya fırlatılması planlanan gözlem uydusundan başta terörle mücadele ve yasa dışı göç olmak üzere birçok alanda yararlanılması hedefleniyor.

Fas'ın ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusunu kasım ayında uzaya göndereceği belirtildi.
Fas medyasında çıkan haberlere göre, kasımda Fransız Guyanası'ndan uzaya fırlatılması planlanan yüksek çözünürlüklü uydu, büyüyen terör tehlikesi başta olmak üzere kaçakçılık ve deniz korsanlarına karşı istihbarat toplamak için kullanılacak.

Fas'ın yüksek çözünürlüklü uydu projesini AA muhabirine değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdurrahman Mekavi, "Fas birçok nedenden dolayı uydu projesini hayata geçirme kararı aldı. Başta terör tehdidi olmak üzere, insan kaçakçılığı yapan uluslararası şebekelerin, deniz korsanlarının oluşturduğu çeşitli güvenlik risklerine karşı daha güçlü mücadele etmeyi hedefliyor." dedi.

Uydunun askeri ve sivil birçok alanda kullanılacağını aktaran Mekavi, "Siber saldırıları püskürtmek, askeriyeye ait bilgi sistemlerinin korunması, yenilenebilir enerji tarlalarının korunması, tarım sektöründe olmak üzere birçok alanda uydudan faydalanılması hedefleniyor." diye konuştu.

YASA DIŞI GÖZLER İÇİN KULLANILACAK

Faslı bir diğer Güvenlik Uzmanı Muhammed Akdid ise uydudan elde edilecek görüntülerin özellikle yasa dışı göçle mücadelede işe yarayacağına dikkati çekti.

Akdid, "Fas, yüksek çözünürlüklü uydu projesini öncelikli olarak yasa dışı göçle mücadelede kullanmayı hedefliyor. Yasa dışı göç, Fas ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri için en büyük tehditlerin başında yer alıyor. AB ile stratejik ortaklığı olan Fas, başta yasa dışı göç olmak üzere, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan ticareti yapan suç şebekeleri ile mücadeleye büyük önem veriyor." dedi.

Terör saldırılarına maruz kalan AB'nin korunması için ülkesinin çaba sarf ettiğini belirten Akdid, uydu kullanımı ile bu mücadelenin bir adım ileriye taşınacağını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...