Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 'bağımsızlıkta' geri adım attı

Düzenleyen:
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi 'bağımsızlıkta' geri adım attı

DÜNYA Haberleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak Yüksek Mahkemesi'nin IKBY'nin ayrılmasını engelleyici karar alması durumunda karara saygı duyduklarını açıklayarak geri adım attı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, eylülde yüzde 90'ın üzerindeki "Evet" oyuyla kabul edilen bağımsızlık referandumunu reddeden Yüksek Mahkeme'nin kararına saygı duyduklarını açıkladı.

IKBY hükümeti internet sitesinde yer alan açıklamada, "Irak Yüksek Federal Mahkemesi'nin, 6 Kasım'da Anayasanın birinci maddesini açıklayarak, Irak Cumhuriyeti'nin üniter, bağımsız, tam egemen, parlamenter ve demokratik rejim devleti olduğu ve anayasanın ülkenin birliğini garanti altına aldığı" yönünde karar aldığı anımsatılarak, "IKBY ile federal hükümet arasındaki sorunlara anayasa ve yasalar yoluyla çözüm arayışımız her zaman olmuştur. Başta Ayetullah Ali es-Sistani ve bazı Iraklı şahsiyetler olmak üzere dost ülkelerin bu yöndeki tüm girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

"Federal Mahkemenin anayasanın 1. maddesine getirdiği açıklığa saygı duyuyoruz" denilen açıklamada, "Bunun, anayasanın tüm maddelerini uygulayarak sorunların çözümünde kapsayıcı ve ulusal diyaloğun başlamasında temel oluşturacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Irak Anayasası'nın birinci ve ilgili diğer maddelerine atıf yapan mahkeme, 'ülkedeki bileşenlerin ayrılma hakkının bulunduğuna dair anayasada bir maddenin olmadığı' yönünde karar almıştı.

YÜZDE 92 EVET

IKBY'de 25 Eylül'de yapılan ve yüzde 92,73 'Evet'le sonuçlanan bağımsızlık referandumu sonrası Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Federal Mahkeme'ye başvuruda bulunmuştu. 

IKBY lideri Mesud Barzani'nin, 7 Haziran'da bazı siyasi partilerle bir araya geldiği toplantı sonrası hem milletvekili hem de başkanlık seçimlerinin 1 Kasım tarihinde yapılmasına karar verilmiş, ancak IKBY Parlamentosu, geçen hafta yaptığı oturumda oy çokluğuyla her iki seçimi de 8 ay erteleme kararı almıştı.

IKBY YETKİLİLERİNİN BANKA HESAPLARINA EL KONULMASI

Geçtiğimiz ay Irak Milli Güvenlik Kurulu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gayrimeşru referandumunu gerçekleştirenler hakkında hukuki işlem başlatıldığını açıklamıştı.

IKBY’deki yetkililerin petrol gelirini içeren banka hesaplarına el konulması hakkında da atılan adımların takip edildiği ifade edilen açıklamada, “Bu adımlar ve alınacak kararlarla Irak gelirlerinin iadesi ve yolsuzluk yapanların peşinden gidilmesi sağlanacak” denilmişti.

Öte yandan Bağdat yönetiminin, İran ve Türkiye’den de IKBY ile olan tüm sınırların kapatılması ve sadece Bağdat hükümetiyle ilişki kurulmasını talep ettiği kaydedilen açıklamada, yönetimin IKBY ile özellikle petrol ihracatı ve satışı gibi tüm ticari ilişkilerin durdurulması ve bu konuda sadece Bağdat ile çalışılmasını istediği aktarılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...