Türkçe dünya dili olacak

/ Kaynak: İHA
Türkçe dünya dili olacak

EĞİTİM Haberleri  / İHA

Aydın TÖMER Müdürü Selman Arslanbaş, Türkçe'nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağını söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Aydın TÖMER) Türkçe'nin öncelikli tercih edilen yabancı dil olarak öğretiminin geliştirilmesi doğrultusunda “Uluslararası Türkçe'nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi” konulu bir sempozyum düzenledi. 12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleşen sempozyumda Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretimi alanında çalışan akademisyenler ile öğretmenlerin bir araya getirilmesi ve Türkçe öğretiminin hali hazırdaki durumunu ele alıp karşılaşılan sorunların tartışılıp çözüm üretilmesi amaçlandı. 8'i yurt dışı, 30'u yurt içi olmak üzere 38 farklı üniversiteden 72 akademisyenin katılımıyla gerçekleşen sempozyumda İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de hazır bulundu.
ÇAĞIN İLK 5 DİLİ 
Türkçe'nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağını belirten Aydın TÖMER Müdürü ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Selman Arslanbaş, “Türkçe, dünya dili olacak” dedi. Bir dili güçlendirmek için arkasında ciddi bir ekonomik ve bilimsel gücün olması gerektiğine işaret eden Arslanbaş, “Dili güçlendirmek istiyorsanız siyasi ve ekonomik olarak da güçlü olmanız gerekiyor. UNESCO tarafından çağın ilk 5 dili olarak gösteriliyor. Demek ki bizim bu noktada içini doldurmamız gerekiyor. Bilimsel, akademik ve teknik olarak içini doldurduğumuz zaman Türkçe felsefe, bilim ve ticaret dili olur. Türkçe'nin çok yakında bir zamanda birçok coğrafyada konuşulan bir dil olacağına hepimiz şahit olacağız. Türkçe, dünya dili olacak” diye konuştu.
“HIZLA YAYGINLAŞIYOR”
Türkçe'nin son yıllarda dünya genelinde hızla yaygınlaştığını ifade eden Arslanbaş, “Son yıllarda Türkçe'nin dünya genelinde hızla yaygınlaştığı bir dönemdeyiz. Hem yükseköğretimde uluslararasılaşma hem de devletimiz kanalıyla Türkçe'nin dünyadaki farklı ülkelerde öğretimi noktasında bir politika izlenmesi nedeniyle bugün Türkçe yabancı bir dil olarak öğretilme konusunda bilimsel ve akademik çalışmalara ihtiyaç duymaktadır. Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu sempozyumun bilimsel ve akademik olarak düzenlenmesi noktasında öncülük yaptık” dedi.
“ÇALIŞMALAR HIZ KAZANIYOR”
Türkçe öğretimi konusunda yapılan çalışmaların hız kazandığını belirten İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Bir yandan ülkemizde yaşayan uluslararası öğrenciler aracılığıyla diğer yandan gerçekleştirilen bu ve benzeri uluslararası akademik çalışmalarla Türkçe öğretimi global bir boyuta taşınmakta, Türkçe öğretimi konusunda yapılan çalışmalar hız kazanmaktadır. Bu sempozyumda Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretimi ve öğretmen yetiştirme, Türkiye'de ve yurtdışında yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, yabancılara Türkçe öğretiminde metodoloji meselesi, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konular da bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacaktır” dedi.
“TÜRKÇE YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİLİYOR” 
Türkçe'nin dünyanın birçok yerinde yabancı dil olarak öğretildiğini ifade eden Dokuz Eylül Üniversitesi Dil Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Günay, “Türkçe 2000'li yıllardan sonra dünyada önemli bir dil olmaya başladı. Bu dil dünyanın birçok yerinde yabancı dil olarak öğretiliyor. Bu dilin Türkiye'de üzerinde çalışılması gereken eksik yanları var. Bu toplantılarda da bu yanları ortaya koyuyoruz. Örneğin, değişik ülkelere yönelik materyallerin geliştirilmesi, birden çok Türkçe öğretim kitabının hazırlanması, yabancılara yönelik sözlüklerin olması ve internet üzerinden Türkçe öğrenme sitelerinin kullanılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...