Günsel: Meslek ömürlük ceket iyi seçilmeli

Düzenleyen:
Günsel: Meslek ömürlük  ceket iyi seçilmeli

EĞİTİM Haberleri

Öğrenciler ne istediklerini düşünsünler ailelerin onların ne istediğini değil. Büyük bir kesim mezun olduğu işi yapmıyor. Meslek, ömürleri boyunca giyecekleri ceket. Tercihleri yazarken mutlaka dikkatli olun.

Son sınavını verecek binlerce genç şu günlerde iyi bir tercih için yoğun bir maratonun içinde.... Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ile bu süreçte yapılması gerekenleri, üzerinde çalıştıkları projeleri, yerli otomobil Günsel’i ve Kıbrıs’ı konuştuk. Doç. Dr. İrfan Günsel’in sorularımıza verdiği cevaplar özetle şöyle: 
HER ŞEY ÖĞRENCİ ÜZERİNE 
Yakın Doğu Üniversitesinde öğrenci için cezbedici imkânlar var. 118 ülkeden öğrencimiz var. 1.517 akademisyenimiz var. Güvenli bir ülkeyiz. Ülkede iklim oldukça uygun. “Kıbrıs pahalı” klişesi de artık tamamen bitti. Beş yıldızlı tatil için gelirseniz Kıbrıs pahalıdır. Okul için geliyorsan durum oldukça farklı. 4 kişiden birinin öğrenci olduğu ülkede her şey öğrenci üzerine şekillenmekte. Aileler artık düşünmeden evladını KKTC’ye gönderiyor. Kıbrıs’ı sürekli “Eğitim adası” yapacağız diyorduk. Yıllarca bunun için uğraştık. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki: “Kıbrıs artık bir eğitim adası...”
İKİNCİ YIL ŞEHRE ÇIK...
Kampüs üniversitesiyiz. Öğrenci bütün ihtiyaçlarını burada karşılayabilir. Ama bizler şehir ile öğrencinin entegre olmasından yanayız. Dışarının da görülmesi gerekir. O yüzden öğrenciye şunu söyleriz: “Birinci yıl yurtta kal, ikinci yıl ise şehre çık” Çünkü ilk yıl alışma süreci için yurtlar muazzam bir ortam. Ayaklarınızın üstünde durmayı öğrenirsiniz sonra şehre çıkmanız gerekir. O ortamın da görülmesi ve öğrencinin zorlukları görüp nasıl mücadele edeceğini bilmesi gerekir. Eğitimde de bu şekildeyiz, sadece öğrenmekle değil onu kullanmakla uğraşırız. 
GÖKKUŞAĞI GİBİ OLMALIYIZ
Gökkuşağı öğretimi tamamlayan bir kelimedir. Bütün renklerden ve mesleklerden öğrenci olmalı. Kütüphanede oturduğunuzda bir mühendis, ilahiyatçı veya güzel sanatlarda okuyan bir öğrencinin uçuk fikirlerine de şahit olmalısınız. Bu farklı fikirler ufuk açıcıdır. Üniversiteyi üniversite yapan şeylerdir. Bu gökkuşağı empati yeteneğinizi geliştirir. Bunlardan birini aldığınız zaman üniversite eksik olur. O yüzden mutlaka öğrenci kampüs üniversitelerinde eğitim görmeli. O mekânlar dünyayı tanımaya iter. Orada odanızı, sıranızı, kütüphanenizi, oturduğunuz çimlerinizi dünyayla paylaşırsınız. 
İNGİLİZCEDEN KAÇMAYIN
Büyük çoğunluk mezun olduğu işi yapmıyor. Aileler öğrenciye hukukçu, doktor veya mimar ol baskısı yapıyor. Biz ise onlara “Öncelik, öğrencinin ne istediği... Ailelerin onlardan ne istediği değil” diyoruz. Meslek, ömürleri boyunca giyecekleri ceket. Bu konuda çok dikkatli olsunlar. İngilizceden ise sakın kaçmasınlar. 
“TEKNİK” AYRIMI HATA
Biz başarılı bir üniversiteyiz. Üniversitenin sözlük anlamını gerçekten yaptığımız çalışmalarla karşılıyoruz. Bu konuda bazı üniversiteleri “Teknik” diye ayırmak hatta. İyi değiller demiyorum, ama sınırlandırıyorlar. Her şeye sahip olunması gerekir. 
SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ZAYIF
Türkiye üniversitelerindeki eksiklik geneleme yapmak doğru olmaz ama bilimsel araştırma projelerine çok kaynak ve zaman ayıramıyorlar. İnovasyonun peşinde olmak gerekir. Sanayi ile iş birliği eksikliği var. Üniversiteler sürekli ürün doğurmalı, sonra onu sanayiye bırakmalı.
DUYGUSAL DOPİNG AŞILADIK
Yakın Doğu Üniversitesi, basketbolda geçen sezon 3 kupa kazandı. Kadın basketbolumuza özelikle önem veriyoruz ve haksız ambargolara isyan olarak sayıyoruz. Sporcularımız KKTC’ye yönelik haksız ambargolara isyan ettiler. Yerli ve yabancısına duygusal dopingi aşıladık. Onlara “Buralarda çok güzel işler yapılıyor. Dünya sporda dahi bizimle değilsin görüşünde” dedik. Bu duygu ve sorumluluk başarı getirdi. Bu yıl da gözümüz kupalarda, yine iddialıyız...

Günsel: Meslek ömürlük  ceket iyi seçilmeli

BİRLEŞİK KIBRIS GÖRMÜYORUM

Güney Kıbrıslı komşularımız bizimle 
birlikte yaşamak istemiyor; iki toplum zorla birleştirilemez. 20 Temmuz 1974’ten bu yana adada tek bir kurşun sıkılmamıştır. Adada barış var. Peşinde koşulan ise şimdilerde “çözüm kelimesi”...  Bir Kıbrıslı olarak Kıbrıs’ta mesele olduğuna inanmıyorum. Eşit şartlar olursa bazı konular konuşulmalı. Dört dönem Kıbrıslı Rumlar bir dönem Kıbrıslı Türkler başkanlık yapsın diyorlar. Bunlar ortak yolun olmaması için istenen şeylerdir. Kıbrıslı Rumlar bizimle adayı paylaşmak istemiyor ve bence şu anki 
durum en iyi hâlimizdir.

KİM ANADAN AYRILMAK İSTER...

Dünyaya anlatılan sanki Kıbrıs’ta hayat durmuş havası... Bir çözüm bulunmaya çalışılıyor telaşı. Böyle bir durum yok kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Kıbrıslının ana vatana hayranlığı ve bütünlüğü bu süreçten dolayı biraz göz ardı ediliyor. Kıbrıs ana vatanı ile birlikte yürümek istiyor. Kimse anadan ayrılmak istemez.  Bir statüye oturtulması kesinlikle 
şart ama hayat burada çok 
güzel ve devam ediyor. 

Günsel: Meslek ömürlük  ceket iyi seçilmeli

GÜNSEL yıl sonu görücüye çıkıyor

Günsel, 9 yıllık çalışmamızın ürünü. Tamamen elektrikli ve 450 km menzili. Arabamız 4,5 TL ile 100 km yol yapabiliyor. Çevre dostu ve oldukça ekonomik... Günsel tamamen Türk ve adamızın ürünü. O bizimdir yerli ve millîdir. Yıl sonu görücüye çıkıyor. Seri üretim 2018’in ikinci yarısında... Günsel bambaşka bir proje. Günsel adamızın prestijini daha da artıracaktır. Biz adalıların da kıtalılar kadar yetenekli olduğunu gösterecek. Günsel ile “adalılarda üretim olmaz” denilen algıyı yıkacağız.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...