Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İnşaat devi iflasın eşiğinde!
Ekonomi

İnşaat devi iflasın eşiğinde!

Son Güncelleme: 23 Aralık, 2014 - 11:19
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İnşaat devi iflasın eşiğinde!
Fotoğraf BaşlığıInsaat devi iflasin esiginde!

Çukurova Havalimanı'nı 357 milyon euroya üstlenen Koçoğlu İnşaat kredi bulamayınca iflas erteleme istedi.

Kaydet
a- | +A
Bir dönem Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan ve varlıkları 500 milyon doları aşan ATAÇ İnşaat A.Ş.'nin alacaklıları iflas isterken, şirketi iflastan kurtarmak için yönetime gelen fon şirketinin yönetim kurulu da iflas erteleme istedi. Şirketin iki kurucu ortağından Hüseyin Çalık'ın kızı Lale Çalık Sarper ise yeni yönetim kurulu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şirketin büyük ortağı Halil Ataman, CHP eski Genel Başkanı Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da damadı konumunda.


ATAÇ İnşaat ve Sanayi A.Ş. 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kuruldu. Hisselerin yüzde 75'ine Ataman, yüzde 25'ine ise Çalık'ın sahip olduğu Antalya'nın sanayi devi, bünyesinde ANTEKS iplik, boya ve dokuma fabrikaları, Ataç Tarım, Nisan Enerji, Antalya Koleji, Doruknet, Khan ve Kemer Resort gibi çeşitli otelleri barındırıyordu. 2011 öncesinde cirosu 1 milyar liraya yakın olan Ataç İnşaat, 2011'de cirosunu en çok artıran Türkiye'nin üçüncü şirketi seçildi ve çoğu kez de Türkiye'nin en büyük ilk ve ikinci 500 şirketi arasında yer aldı.
Bünyesindeki ANTEKS'in Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yaptığı Ataç'ın çöküşü, 2011'in Haziran ayında yapılan halka arzla başladı. Batış sürecine giren Türkiye'nin devlerinden Ataç'ın kurucularından Hikmet Ataman 2005'te hayatını kaybederken, yerine oğlu Halil Ataman geldi. Tanınmış işadamı Hüseyin Çalık ise şirket batış sürecine girdikten kısa süre sonra geçen Haziran ayında hayatını kaybetti. Kurucu ortakların ailelerine ait mal varlıklarına yönelik haciz işlemlerinin yanı sıra, şirket bünyesindeki birçok değer de satıldı. Şirketlerin kurtarılması amacıyla anlaşma yapılan fon şirketinin oluşturduğu yeni yönetim kurulu da ATAÇ ve ANTEKS için iflas erteleme istedi. Birçok alacaklı ise şirketin iflası için başvurdu.


ÇÖKÜŞ 2013'TE BAŞLADI
Borsa'da halka arz sonrasında yaşanan süreçte zarar etmeye başlayan ve borçlanan ATAÇ ve bünyesindeki diğer şirketler, 2013'ün Eylül ayında Lüksemburg merkezli Telos Fon şirketine devredildi. Şirket hisselerini şahsi mal varlıklarına dokunulmayacağı garantisiyle devreden Ataman ve Çalık ailelerinin temsilcileri, yönetimden çıktı. Ancak bu süreçte Hüseyin Çalık'ın şahsi mal varlıklarına borçlar nedeniyle haciz işlemi uygulandı. Evindeki eşyalar da dahil Çalık'ın çeşitli gayrimenkullerden oluşan 6 parça malına haciz uygulandı.




BİRÇOK DEĞERİ SATILDI
Alacaklı bankaların Ataman ve Çalık ailelerinin mal varlıklarına yönelik haciz girişimleri devam ederken, Hüseyin Çalık'ın vefatı sonrasında ailesi tereke tespit davası açarak, Çalık'a ait mal varlığına dönük haciz işlemlerinin durdurulmasını sağladı. Ancak bu süreçte Doruknet, Kemer Resort Hotel, Khan Hotel satıldı. Antalya Koleji ise 150 aylığına Doğa Koleji'ne kiralandı. 2013 Eylül'de şirket yönetimini devralan Telos fon şirketi, 2014'ün Eylül ayında anlaşmayı iptal ederek yönetimden çekildiğini Borsa'ya bildirdi. Ardından Telos firmasının yönetiminde de olan isimlerin oluşturduğu Boğaziçi A.Ş. şirketlerin yönetimine geçti.


ÇALIK'IN KIZINDAN SUÇ DUYURUSU
Tereke tespit davası açarak babasına ait mal varlıklarına haciz işlemi uygulanmasını durduran ve yüzde 25 hisseyi temsil eden Hüseyin Çalık'ın kızı Lale Çalık Sarper, şirketin uzun yıllar muhasebe ve finans müdürlüğünü yapan ve fon şirketine devir sonrasında da yönetim kurulu üyesi olan M.D.A., yönetim kurulu üyeleri M.U., S.U., A.S.A., M.Y., A.E.E., K.F.Ö., Ö.K.G., A.S. ve dışardan işadamı S.B.K. hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


ŞOK SUÇLAMALAR
Avukat Arif Karabağ aracılığıyla yapılan suç duyurusunda, tüm yöneticiler hakkında güveni kötüye kullanma, şirketi zarara uğratma, şirket mallarının gayriresmi elden çıkmasına göz yumma, rekabet yasağının ihlali, kamu görevlisine yalan beyan, sahte belge kullanma ve dolandırıcılık suçlarına ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerine göre 5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası talep edildi.


'BİRÇOK DEMİRBAŞIN AKIBETİ BELLİ DEĞİL'
Haciz ve ipotekleri kaldırmak, borçları yapılandırmak için çaba sarfetmesi gereken Telos şirketiyle bu yönde sözleşme yapıldığı, ancak borcun azalmak yerine daha da artırıldığı belirtilen dilekçede, kayıtların eksiksiz, doğru ve zamanında tutulmadığı, şirket demirbaş ve stoklarının dikkatli ve özenli şekilde elde tutulmadığı, stokların çalınmasına ve fabrikadan çıkarılmasına göz yumulduğu belirtildi. Birçok demirbaşın akıbetinin belli olmadığı, araçlar ve makinelerin yok olduğu veya büyük hasar gördüğü belirtilen dilekçede, "Haciz yoluyla götürülen birçok araç ve makine bulunmaktadır. Hangileri satıldı, hangileri duruyor belli değil. Envanter kayıtlarının incelenmesi gerekir. Yönetim kurulu sorumludur" denildi.


20 MİLYONLUK KARŞILIKSIZ ÇEK
Suçlamalar arasında şirketin içine girdiği mali krizde hukuki yardım alınan avukat M.U.'nun aynı zamanda danışmanlığını yaptığı fon şirketi Telos'un ATAÇ'ı yapılandırması için aracı olduğu ve anlaşmaları sağladığından da bahsedildi. Devir sonrası ise yönetimde görev alan M.U. ve kardeşi S.U.'nun, kiralanan ve çalışmayan bir şirket durumundaki Antalya Koleji A.Ş. adına 4 ayrı toplam 19 milyon 754 bin TL'lik SETAPP A.Ş. adlı şirket adına hiçbir ticari ilişki olmamasına rağmen çek kestikleri ifade edildi. Bu çeklerin iki kardeş tarafından ATAÇ adına da kaşe ve imzalanarak ciro edilmesiyle şirketin borçlandırıldığı ve İstanbul 19'uncu İcra Dairesi kararıyla şirkete ait birçok malın bu yüzden haczedildiği öne sürüldü.


YETKİLİ OLMADIĞI HALDE İMZA
Bu haciz işleminin gerçekleşme biçiminde de 'şirketi perişan eden ve şirketin bu hale gelmesinde büyük rol oynadığı ve emanete ihanet eden kişi' olarak gösterilen finans müdürü M.D.A.'nın, SETAPP A.Ş.'nin haciz işlemi sırasında şirket yetkilisi olmamasına rağmen, 'her iki şirketin yetkilisi benim' diyerek borcu kabul ettiği, haczedilen mallara yediemin olduğu, haciz zaptlarını her şirketin yetkilisi olarak imzaladığı ve suç işlediği ileri sürüldü.


SAHTE İMZA SORUŞTURMASI
Dilekçede, şirketin devri yapılmadan önceki yönetim kurulu üyelerinden Sevinç Ataman adına bir bankaya ipotek vermek için düzenlenen vekaletnamede imzasının sahte olarak kullanıldığı olayda da M.D.A. suçlanıyor. Sevinç Ataman adına A.Ö. adlı yönetici asistanına imza attırıldığı ve ifadesinde de M.D.A. tarafından sahte belgelerin imzalatıldığının ikrar edildiği kaydedildi.


ONAYLANMAYAN YÖNETİM GÖREVDE
Telos şirketinin vazgeçmesi sonrasında aynı isimlerin Boğaziçi A.Ş. şirketi adı altında oluşturduğu yönetim kurulu ise Antalya Ticaret Sicil Müdürlüğü'nce onaylanmadı. ATAÇ'ın son üç yönetim kurulu teşkilinde (B) grubu hisseye sahip şirket ortakları tarafından aday gösterilmemesine rağmen S.U., B grubu adayı olarak yönetime girdi ve başkanvekilliğine seçildi.


ALACAKLILAR İFLAS, YÖNETİM İFLAS ERTELEME İSTEDİ
Diğer yandan alacaklılar, Antalya ticaret mahkemelerine yaptıkları başvurularla ATAÇ'ın iflasını istedi. Alacak miktarı belirtilmeyen Expo Factoring, iflas için başvuruda bulundu. 62 bin TL alacağı bulunan Özden Akaryakıt ile 53 bin TL kıdem tazminatı alacaklısı olan işçi İsmail Kök de şirketin iflasını isteyen başvuruda bulundu.


ATAÇ'ın çeşitli iddialarla suçlanan yönetim kurulu ise 4 Aralık tarihi itibariyle Antalya Ticaret Mahkemesi'nden iflas erteleme talebinde bulundu. Ataç A.Ş.'nin aktifleri 326 milyon TL, pasifleri 372 milyon TL, batık borç ise 46 milyon TL olarak gösterildi. ANTEKS A.Ş. için yapılan başvuruda ise aktifler 130 milyon TL, pasifler 210 milyon TL ve batık borç 80 milyon TL olarak gösterildi.

Editör: TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 23 Aralık, 2014 - 11:19
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Sadettin Saran'dan sonrasını işaret etti! Cem Küçük: Büyük bir isim daha var
    Sadettin Saran'dan sonrasını işaret etti!
    Kaydet
  • 2
    Sadettin Saran ile Ela Rümeysa Cebeci arasında geçtiği iddia edilen konuşma: Esrar var mı?
    Saran’dan Cebeci'ye ‘Esrar var mı?’ mesajı
    Kaydet
  • 3
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Tel Aviv, Türkiye gerçeğini itiraf etti!
    Kaydet
  • 4
    Eskişehir su kesintisi programı! Eskişehir'de su kesintisi ne zaman bitecek, sular saat kaçta gelecek?
    Eskişehir'de su kesintisi ne zaman bitecek, sular ...
    Kaydet
  • 5
    Yeni haftaya sert kış senaryosu! Yağmur ve kar geliyor: İşte 5 günlük haritalı hava tahmini
    Yeni haftaya sert kış senaryosu!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Zirve yoklaması
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Savaş hazırlığı…
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Teröre karşı net mesaj: Ya dağıl, ya yok ol!..
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Piyasada ‘bekle-gör’
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Cehalet bağırır, bilgelik susar…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Anthony Joshua, Jake Paul'un çenesini kırdı
    Anthony Joshua, Jake Paul'un çenesini kırdı
    Kaydet
  • Yılbaşına günler kala kar sürprizi
    Yılbaşına günler kala kar sürprizi
    Kaydet
  • Seyyid Ahmet Arvasi yâd ediliyor
    Seyyid Ahmet Arvasi yâd ediliyor
    Kaydet
  • Akıncı İHA’lar sahada oyunu değiştirdi: Afrika basını
    Akıncı İHA’lar sahada oyunu değiştirdi: Afrika basını "Türkiye, Çin’in tahtını sarsıyor" diye duyurdu
    Kaydet
  • Sosyal medya fenomeni Murat Övüç tutuklandı!
    Sosyal medya fenomeni Murat Övüç tutuklandı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Bataryalar için yeni yol haritası hazırlanıyor! Elektrikli araçlardan nükleer tesislere...
Bataryalar için yeni yol haritası hazırlanıyor!
Kaydet
Kutsal geceler bir bir idrak edilecek: Mukaddes üç aylar başladı
Mukaddes üç aylar başladı
Kaydet
Yeni yıla yeni düzenlemeler: Araçtan oyuncağa, vergiden esnafa kapsamlı değişiklik
Yeni yıla yeni düzenlemeler
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası