Rusya Ukrayna arasında doğalgaz anlaşması

Rusya Ukrayna arasında doğalgaz anlaşması

Ekonomi Haberleri

Rusya ve Ukrayna enerji bakanlarının Avrupa Birliği'nin arabuluculuğundaki doğalgaz pazarlığında, mart ayı için anlaşma sağlandı.

AB Komisyonu'nun enerji birliğinden sorumlu üyesi Maros Sefcovic, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın arz ihtiyacı için kış paketinin tam uygulanmasını güvence altına almayı başardık" dedi.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak da Brüksel'deki üçlü toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya mart sonuna kadar sadece ön ödemesi yapılması koşuluyla gaz vereceklerini belirterek, Kiev yönetiminin şimdilik günde 10 milyon metreküp gaz talep ettiğini söyledi.
Ayrılıkçıların kontrolündeki bölgeye verilecek doğalgazın kış paketine dahil edilmemesi konusunda uzlaştıklarını dile getiren Novak, Ukrayna'nın yaz dönemindeki gaz ithalatı şartlarını ise mart sonunda pazarlık edeceklerini sözlerine ekledi.
Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmazlığı nedeniyle arz sorunu yaşamak istemeyen Avrupa Birliği, her iki ülkenin enerji bakanlarını müzakereler için Brüksel'e davet emişti.
AB'nin arabuluculuğunda taraflar ekim ayında, Rusya'nın Ukrayna'ya mart sonuna kadar doğalgazı hangi şartlarda sağlayacağı konusunda anlaşmaya varsalar da geçen hafta ödemeler ve Ukrayna'nın doğusuna verilen gaz konusunda kriz çıkmıştı. Rus Gazprom, Ukrayna'nın mart ayı için ön ödeme yapmaması halinde bu ülkeye verilen gazın hafta sonu kesileceği uyarısında bulunmuştu.
AB'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'unu karşılayan Gazprom, bu miktarın yarısını Ukrayna üzerinden geçen boru hatlarıyla Avrupa'ya ulaştırıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...