Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İşte yeni aile paketi

İşte yeni aile paketi

Ekonomi Haberleri

Torba yasa ile ilk çocukta 300, ikincide 400, üçüncü çocukta 600 lira yardım yapılması kabul edildi.

Kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmek ve nüfusun gençleşmesini sağlamak amacıyla hazırlanan 'Aile Paketi', komisyondan geçerken, doğum yardımı ile çeyiz hesabını içeren torba kanun, Meclis'ten geçti. Pakette doğum parasından süt iznine, yarı zamanlı çalışmadan ücretsiz izne kadar birçok teşvik yer alıyor. Kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.
Ayrıca kadın memur ve işçiler için doğum izni, süt izni ve çocuk ilkokul çağına gelinceye kadar ilgilenmeyi temin amacıyla yarı zamanlı izin hakları da yine bu kanunla düzenleniyor. Doğum izni, doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 hafta olarak belirlenirken, erken doğumlarda bu hak, doğum sonrası iznine ekleniyor. Kamuoyunda 'doğum izni' olarak bilinen, yeni tasarıyla 'analık izni' bittiğinde, süt izni kullanmaksızın 6 aya kadar yarı zamanlı çalışma hakkı sağlanabilecek.
Analık iznine ilişkin bütün haklar, evlat edinme halinde de kullanılabilecek. Doğum sırasında annenin ölümü halinde bütün izin hakları, babaya kullandırılacak. Tasarıda öngörülen doğum izinleriyle yarı zamanlı çalışma sürelerinden 1 Ocak 2015 ve sonrasında doğum yapanlar ve evlat edinenler de yararlanabilecek.
Kadın işçilerin bu hakları kullandıkları dönemde ödemeleri, İşsizlik Fonu'ndan sağlanacak. Doğum sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak. Kadın işçilerin, analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar kısmi süreli çalışma talebi karşılanacak. Bu talep, geçerli fesih nedeni sayılamayacak. Dün birçok maddesi kabul edilen torba yasayla da ailelere birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılması teklifi kabul edildi. Torba kanunla ayrıca devletin yüzde 20 katkı sağlayacağı çeyiz hesabı da kabul edildi.


6 AY ESNEK ÇALIŞMA
Erken doğumda izin eklenecek
-Doğum yapan memur ve eşine, istekleri üzerine 24 aya kadar kullandırılan ücretsiz izin süresi, kademe ve dereceye göre belirlenecek.
-Doğum öncesi izin başlama tarihinden önce gerçekleşen doğumlarda, söz konusu izin, doğum sonrası izne eklenecek. Böylece normalden 10 hafta önce gerçekleşen bir doğumda, doğum sonrası izne 8 hafta ilave edilirken, 8 haftadan önce gerçekleşen doğumlarda aradaki süre 8 haftaya ek olarak doğum sonrası izne eklenecek.
-Evlat edinen memura, çocuğun alındığı tarihten itibaren 8 hafta izin verilecek. Ücretsiz izin hakkı evlatlık edinme halinde de kullanılabilecek ve 24 aya kadar uzayabilecek.
YARI ZAMANLI ÇALIŞMA
-Analık izni biten kadın isterse, her doğumunda 6 aya kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Çoğul doğumlarda bu sürelere, her çocuk için birer ay ilave edilecek. Çocuk engelli doğmuşsa bu süre 12 aya kadar çıkacak.
-Evlat edinenler için de yarı zamanlı çalışma isteği kabul edilecek. Süresi ilgili kurum tarafından belirlenecek.
-Çocuğu olan memur anne ve baba, mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışma talep edebilecek. nbsp;
-Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilecek. Yarı zamanlı çalışanlar için her ödeme unsurunun yarısı esas alınarak yapılacak. Derece ve kademe ilerlemesinde de terfi süreleri yarım olarak dikkate alınacak. nbsp;
-Tasarıda öngörülen doğum izinleriyle yarı zamanlı çalışma sürelerinden 1 Ocak 2015 ve sonrasında doğum yapanlar ve evlat edinenler de yararlanabilecek.


Çeyiz hesabının nbsp;%20'si devletten

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanun teklifinin 12 maddesi daha kabul edildi. Çeyiz hesabı bu düzenleme içinde yer aldı. Buna göre, çeyiz hesabı açtıran ve 3 yıl sistemde kalanlara, hesabın yüzde 20'si kadar, en fazla 5 bin lira olmak üzere devlet katkısı gelecek. Ayrıca, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapma şartı aranacak. nbsp;



Doğum yardımı haczedilemeyecek
İlk çocukta 300, ikincide 400, üçüncü çocukta 600 lira olan doğum yardımı, Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye verilecek. Yardım, zorunlu hallerde babaya yapılabilecek. Toplu sözleşmeyle belirlenen tutar eksikse, üzeri ödenecek. Doğum yardımı vergi ve kesintiye tabi olmaksızın ödenecek, haczedilmeyecek. nbsp;



Mezun olamayan harç ödeyecek
Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayanlardan, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Çift ana dal için de bir yıl sonunda katkı payı alınacak.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...