Elektrikte de köprü olacağız

Elektrikte de köprü olacağız

Ekonomi Haberleri

TANAP, Türk Akımı gibi boru hattı projeleriyle enerji koridoru haline gelen Türkiye şimdi de komşu ülkelere milli elektrik hatları ile bağlanıyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Milli Yüksek Gerilim Doğru Akım Projesi ilk olarak Doğubeyazıt'ta gerçekleştirilecek ve İran ile güvenli elektrik ticaretinin önü açılacak. nbsp;Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla gerçekleştirilen Yüksek Gerilim Doğru Akım Projesi ile ilgili detaylar gün yüzüne çıkıyor. Yüzde yüz milli olarak gerçekleştirilecek projenin maliyetinin 1 milyar avroyu bulabileceği belirtiliyor. Ayrıca yapılması planlanan bu yatırımın en az 500 milyon avroluk nbsp;kısmının ülke içinde kalacağına dikkat çekiliyor. nbsp;Şu an sadece 4 ülkeden 5 firmanın sahip olduğu bu ileri teknolojik sisteme Türkiye'nin de tamamen geçmesiyle İsveç, Çin, Almanya ve Fransa'nın ardından 5'inci ülke olacak. Projenin AR-GE çalışmalarının 2017 Haziran'ında, proje tamamının hayata geçirilmesinin ise 2020 yılını bulması bekleniyor. İlk olarak Doğubayazıt'ta hayata geçirilecek bu sistem İran'ın hatlarına bağlanabilecek. İkili ticarette kullanılması beklenen bu sistemin yakın gelecekte Doğubayazıt dışında Van, Mersin ve yavru vatan KKTC arasında da yapılacak. Bunun yanı sıra uzun süredir iç savaşın hüküm sürdüğü Irak ve Suriye ile de gelecek dönemde bu çalışmaların yapılması düşünülüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...