'Çipras'ın referandum kararı güç oluşturma girişimi'

/ Kaynak: AA
'Çipras'ın referandum kararı güç oluşturma girişimi'

Ekonomi Haberleri  / AA

'Yunanistan Başbakanı Çipras'ın referandum kararı alması ve bankaları kapatması hem içeride hem dışarıda bir güç oluşturma girişimi'

Yunanistan'ın kreditörlere karşı müzakerelerini değerlendiren Uluslararası Müzakere Teknikleri Uzmanı ve Eğitimcisi Mike Freedman, "Müzakere, bir pazarlık sürecidir ama Yunanistan ve Avrupa arasındaki gerçekleşen görüşmelerde gördüğümüz daha ziyade pozisyon almak, güç yarışı ve bunların akabinde atılan geri adımlar" dedi.
Uluslararası Müzakere Teknikleri Uzmanı ve Eğitimcisi Freedman AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, müzakerenin bir pazarlık süreci olduğunu belirterek, "Yunanistan ve Avrupa arasındaki gerçekleşen görüşmelerde gördüğümüz şeyler daha ziyade pozisyon almak, güç yarışı ve bunların akabinde atılan geri adımlar" dedi.
Aylar boyunca devam eden çok taraflı karmaşık müzakerelerde Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın referandum kararı alması ve bankaları kapatmasını "hem içeride hem de dışarıda bir güç oluşturma girişimi" olarak değerlendiren Freedman, "Amaç, öncelikle, Avrupa'da daha ileriye gidebilecek bir esneklik arayışı içinde olmaları ve sonra da referandumda 'hayır' oyunu teşvik etmek" diye konuştu.
Freedman, kreditörlerin Yunan adalarında KDV'nın ülkenin diğer bölgelerindeki gibi eşit uygulanması koşulunun, ülkedeki koalisyonu bozabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Koalisyonun küçük ortakları için bu konu bir 'tabu' olduğundan bu hususta gösterilen ısrar bende şüphe ve merak uyandırıyor. Eğer her iki taraf için bir 'olmazsa olmaz' ise o vakit kimse için bir anlaşma mümkün olamayacak. Yunanlıların geri bir adım atmasının ve bunun referandumun zamanlamasına denk gelmesi müzakereden ziyade bir paniğin göstergesidir. IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanlıların gösterdiği tutumu 'müzakerelerde masanın etrafında yetişkinlerin' oturması gerektiğini belirterek en iyi şekilde özetlemiş aslında. Eğer bir müzakere olacaksa, kişiler kendilerini problemden ayırmalı ve Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'ın karakteri bu iş için pek de uygun görünmüyor."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...