Para politikasında yeni dönem

Para politikasında yeni dönem

Ekonomi Haberleri

Erdem Başçı, TCMB'nin uyguladığı 'çoklu faiz' politikasının sadeleşeceğini, döviz munzamları için FED'in faiz artışına aynı karşılığı vereceklerini söyledi

Koridor yerine tek faiz oranı
Merkez Bankası, FED'den faiz artışının başlayacağı dönemde uygulayacağı para politikasında önemli değişikliğe gidiyor. Üçüncü çeyreğe ilişkin enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; önümüzdeki dönemde küresel para politikalarının normalleşmeye başlayacağını, ABD Merkez Bankası'nın da faiz artışına hazırlandığını hatırlattı. Başçı, şunları kaydetti: "FED, piyasayı yavaş şekilde faiz artırım patikasına önceden hazırlıyor. Önceden hazırlarsanız, yaptığınız zaman hiçbir zararı olmaz. Hatta rahatlatıcı etkisi bile olabilir. Yani bunun, uzun vadeli faiz oynaklığını azaltıcı bir etkisi var. Bu senaryo altında ülkemizde geniş bir faiz koridoruna olan ihtiyaç zaman içinde azalabilecektir. Böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceğiz. Bu, 'tek faizle mevcut para politikamızı devam ettirseydik bu faiz ne olurdu' çalışmasıdır."
FED ile aynı artış yapılacak
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırması karşısında, kendilerinin de Türk bankalarına ödedikleri döviz zorunlu karşılık faizini aynı oranda artıracaklarını söyledi. Başçı, "Kimse bizden para politikasında erken bir gevşeme, haddinden fazla da sıkılaşma beklemesin. Amerikan Merkez Bankasının kendi yürüttüğü iletişim bu konuda çok yapıcı. Bizim aldığımız tedbirler de kaygıları gideriyor. Artık normalleşme kaygısı Türkiye için yerini normalleşme arzusuna bırakabilir" dedi. Bu arada analistler, "tek bir oranı benimseyip koridorun kaldırılması" sürecinde politika faizinin nerede belirleneceğinin önemli olduğunu, yüzde 8 ile yüzde 9 arasına yerleşeceğinin muhtemel göründüğünü belirtiyor. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "İlk anlaşılan, yüzde 7.5 olan politika faizi ve yüzde 10.75 olan borç verme faizi yerine tek bir faizin kullanılabileceği. nbsp;İlk adım için FED takip edilecektir" diye konuştu.
Yüksek dövize karşı ek tedbir
Para Politikası Kurulu'nun geçen hafta faizleri sabit tuttuğu toplantının özetlerini de açıklayan Merkez Bankası, döviz hareketlerinin enflasyonda düşüşü geciktirmeye devam etmesi durumunda ek önlemler alacağını bildirdi. Yapılan açıklamada, "Son dönemde petrol fiyatlarında görülen gerileme enflasyonu düşürücü yönde katkı verse de; döviz kuru hareketleri özellikle temel mal grubu üzerinde etkili olarak iyileşmeyi geciktiriyor. Küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekiyor. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi" denildi. Merkez Bankası ayrıca jeopolitik riskler ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin yanı sıra tüketici ve yatırımcı güvenindeki zayıf seyrin de önümüzdeki dönemde büyüme üzerinde risk oluşturacağı uyarısında bulundu.
Enflasyon tahmini 6.9 nbsp;
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 sonunda orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere, enflasyonun yüzde 6 ile yüzde 7.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı, "2016 sonunda ise enflasyonun yüzde 3.7 ile yüzde 7.3 aralığında (orta noktası yüzde 5.5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" dedi. Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı; yıl sonunda enflasyonun TCMB'nin tahminine yakın seviyelerde gerçekleşmesi için kurda ek bir artış olmaması gerektiğini kaydetti. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise, "Önümüzdeki sene ilk çeyrek sonunda enflasyonun yüzde 8'e yaklaşıp zirve yaptıktan sonra kalıcı şekilde hedefe doğru gerileme trendine gireceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Dolarda baş döndüren hareketler
Dün sabah 2.7850'ye kadar yükselen dolar, Başçı'nın "FED kadar munzam faizlerini artırırız" açıklamasıyla 2.7650'ye kadar indi. Ancak öğleden sonra iç güvenlik endişelerinin artması üzerine dolar, 2.79'u gördü. ABD para birimi, 8 Haziran'da 2.8094 lira ile bütün zamanların rekorunu kırmıştı. FED'in önceki akşam ülke ekonomisine ilişkin iyimser değerlendirmeleri ve eylül sonrası faiz artırma kapısını açık bırakması da doları yukarı taşıyor.










UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...