Topraksız çilek üretiyor

Topraksız çilek üretiyor

Ekonomi Haberleri

1 dönüm arazisinde yıllık 5 ton çilek üreten Osman Karabıyık, geçtiği topraksız ve katlı sistemle üretimini 25 tona çıkarmayı planlıyor

Samsun'un İlkadım ilçesinin Çatalarmut Mahallesi'nde çilek üretimi yapan Osman Karabıyık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle modern tarım uygulamasına geçti. Bir dönüm arazisine üç katlı sistem kuran Karabıyık, topraksız tarım uygulamaya başladı. Bir dönüm araziye normal şartlarda 5 bin fide dikildiğini anlatan Karabıyık, "Biz katlı sisteme geçtikten sonra 25 bin fide dikimi yaptık. Geçen nisan ayında diktiğimiz fidelerden çilek hasadı yapmaya başladık. 10 gündür yaptığımız hasattan elde edilen ürün şimdiden 7 tonu buldu" dedi. Karabıyık, üretimin 5 tondan 25 tona çıkacağını ifade ederek, "Karadeniz Bölgesi'nde açık arazide topraksız tarıma geçen ilk üretici oldum. Diğer üreticiler de burayı gelip inceliyor. Çünkü bu şekilde hem üretim hem de getirisi yüksek" diye konuştu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje koordinatörü Ercan Karaduman da, topraksız hidrokültür yöntemiyle çiftçilerin yüksek verimlilikte çilek üretebileceğine işaret ederek, "Burada toprak yerine Hindistan Cevizi kabuğundan elde edilen kokopit malzeme kullanıyoruz. Bitkinin tüm besin maddesini suyla kendisine veriyoruz. Bu çiftlik, Karadeniz Bölgesi'nde örnek… Bu çiftliği tüm üreticilerimize gösteriyor ve bu şekilde çilek üretimi yapmalarını hedefliyoruz" dedi. Çiftçinin yaptığı yatırımı 6 ay gibi kısa sürede geri aldığını ve kâra geçtiğini kaydeden Karaduman, şöyle konuştu: "Bir dönüm arazide 25 ton üretim yapılabiliyor. Yani 1 dönüm arazide 5 ton üretim yapılırken biz buradan 25 ton üretim bekliyoruz. Ayrıca normal çilek 3 liraya satılırken, burada üretimi yapılan çilek 8 ile 10 lira arasında satışa sunuluyor. Bu da kısa sürede çiftçinin yatırımını geri almasını ve kâra geçmesini sağlıyor."


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...