Gözler ABD istihdam verilerinde

/ Kaynak: AA
Gözler ABD istihdam verilerinde

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanırken, yurt içinde, Moody's'in Türkiye değerlendirmesine odaklanıldı.

ABD'de hafta boyunca açıklanan makro ekonomik veriler, bugün saat 15.30'da açıklanacak tarım dışı istihdam verisi için net bir sinyal vermezken, pay piyasaları dün satıcılı bir seyir izledi. Analistler, özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) Atlanta Başkanı Dennis Lockhart'ın açıklamalarının ardından faiz artırımına eylül ayında başlanacağı beklentisinin arttığını, bugünkü tarım dışı istihdam verisinin de beklentileri ve fiyatlamaları önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtiyor.


Tarım dışı istihdam verisinin çok düşük gelmemesi durumunda faiz artışı için eylül ayı fiyatlamalarının devam edeceğini aktaran analistler, dolar endeksi ve tahvil piyasasında volatilitenin artabileceğine dikkati çekiyor. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yatırımcıların artan talebi ile yüzde 2,28'den yüzde 2,23'e gerilerken, dolar endeksi yatay bir seyir izledi, pay piyasaları ortalama yüzde 0,7 geriledi.


Avrupa tarafında, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklentiler doğrultusunda faizleri artırmaması, ancak faiz artışının yaklaştığı sinyalini vermesinin ardından FTSE 100 endeksi yatay bir seyir izledi, sterlin/dolar paritesi ise düşüşe geçerek 1,5637'den 1,5467'ye geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,44, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 değer kaybetti. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verisinin takip edileceğini dile getiriyor.


Asya tarafında, bugün Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve para tabanında değişiklik yapmamasının ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,25 yükseldi, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 2,44 değer kazandı.


Yurt içinde, koalisyon kurulmasına yönelik özellikle AK Parti ile CHP'li yöneticilerin açıklamaları piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ederken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında pazartesi yapılması beklenen görüşme gündemin en üst sırasına yerleşti.


Bugün piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin yatırımcılar tarafından bekleneceğini ifade eden analistler, yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD tarım dışı istihdam verisinin takip edileceğini ifade ediyor. Dün dolar/TL 2,77 - 2,79 bandı içindeki hareketini devam ettirirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,86 yükselişle 78.803 puandan tamamladı. Analistler, Moody's'in Türkiye'nin notu ve görünümünde değişiklik yapmayacağını, ya da değerlendirmesini erteleyeceğini tahmin ediyor.


Moody's 11 Nisan 2014 tarihinde yaptığı değerlendirmede not görünümünü "durağan"dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmişti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...