Küresel ekonomide 'buzul çağı' dönemi

Küresel ekonomide 'buzul çağı' dönemi

Ekonomi Haberleri

Dünyanın üretim üssü ve ikinci büyük ekonomisi Çin'de yaşanan yavaşlama sadece Asya-Pasifik Bölgesini değil bütün dünyayı tehdit ediyor.

Emtia fiyatlarında yaşanan düşüş, Çin'in büyümeyi desteklemek için yuanı devalüe etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım süreci, "dünya ekonomisinin donacağı" korkusunu besliyor. Dünyanın üretim üssü ve ikinci büyük ekonomisi Çin'de yaşanan yavaşlama sadece Asya-Pasifik Bölgesini değil bütün dünyayı tehdit ediyor. Çin Merkez Bankası'nın yuanı üçüncü defa devalüe etmesi ve yerel para biriminin bu hafta dolar karşısında yüzde 4'e yakın değer kaybetmesi tedirgin ediyor. Yaşanan gelişmeler üzerine yapılan son yorumlarda, küresel ekonominin "buzul çağına" girerek "donabileceği" görüşü öne çıkıyor. Societe Generale'in üst düzey küresel stratejisti Albert Edwards, "Çin'in kararı; Asya'dan Avrupa'ya ve ABD'ye bütün dünyada deflasyonun yayılmasına ve ekonomilerin çökmesine sebep olacak" dedi. Edwards, önümüzdeki süreçte gelişen piyasa para birimlerindeki düşüşün hızlanacağını, gelişmiş ülkelerde ithalat maliyetlerinin kısılacağını, bu faktörlerin de fiyatları düşüreceğini savundu.

İKLİM BOZULUYOR!

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) de, dünya ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğinde soğuduğunu açıkladı. Enstitüden yapılan açıklamada yılın ikinci çeyreğinde 99.5 puan olan ekonomi iklimi endeksinin, üçüncü çeyrekte 95.9 puana düştüğü bildirildi. Ekonomi ikliminin hemen hemen bütün bölgelerde bozulduğu aktarılan açıklamada, "Endeks, Asya ve Afrika'da uzun vadeli ortalamanın altında kalsa da Avrupa ve Kuzey Amerika'da hâlâ kısmen yüksek seviyede. Endeks, Orta Doğu ve Okyanusya'da ise gerilemeye devam ederek son altı yılın en düşük seviyesine indi" denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...