Piyasa çıldırdı

Piyasa çıldırdı

Ekonomi Haberleri

Günlerdir yükselişini sürdüren dolar, dün de 3 TL'yi geçerek tarihî zirvesini gördü.

Dolar, 3.0035'e kadar yükselerek rekor tazeledi. Türkiye'nin erken seçime gitmesi, iç güvenlik endişeleri, FED'in yaklaşan faiz artırımı ve Merkez Bankası'nın aksiyon almaması dolardaki yükselişi tetikliyor. Otomobil, cep telefonu, tablet başta olmak ithal mallarda zam öngörülüyor. Ayrıca yüksek kur seviyesinin yatırım iştahını azaltması ve büyüme üzerinde olumsuz etki yapması bekleniyor. Analistler, yeni seçim sonuçlarının tekrar koalisyona işaret etmesi halinde sürecin daha da uzayarak, siyasetin uzunca bir süre ekonomi gündeminin üzerinde kalabileceğini vurguluyor. Akşam saatlerinde sakinleşen dolar 2.90'a doğru çekilsede, piyasada 2.70'in altı kısa vadede beklenmiyor.
FAİZ YÜZDE 11

Doların yükseliş eğilimini sürdürmesi sonrasında tahvil faizleri ise son 1.5 yılın zirvesini gördü. 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11.10 ile 27 Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyesine ulaştı. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 10.50 ile 3 Nisan 2014'ten beri en zirve noktasına çıktı. Bu durum karşısında Türkiye'nin risk primi olan 5 yıllık CDS göstergesi de 283 puanla yaklaşık 3 yılın zirvesine tırmandı. Nomura Direktörü Timothy Ash, "2014 başındaki durumun benzeri tekrarlanıyor. Merkez Bankası yine geride kalarak, 'sonradan daha agresif adım atmak zorunda kalmaya' doğru ilerliyor" dedi. TCMB, 29 Ocak 2014'te olağanüstü PPK toplantısı ile sert artışa giderek, politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a çıkarmıştı.

ALTIN 110 TL

Altın fiyatı da dolardaki yükselişe paralel bir seyir izledi. Gram altının fiyatı gün içinde en yüksek 109.95 TL seviyesine çıktı. Bu, bütün zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti. "FED'den gelecek faiz artışının eylül sonrasına sarkabileceği" yönündeki haberler de ons fiyatını besledi. 1115 dolardan 1135 dolara kadar atak yapan ons, gram altına da yaradı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, iç tansiyonun düşmemesi halinde yeni zirvelerin görülebileceğini ve FED'in takip edilmesi gerektiğini bildirdi. Ekonomist İslam Memiş ise, "Doların yükselişi emtialardan en çok altına yaradı. 4 yılın en yüksek seviyelerini test eden gram altın, 109 TL'ye kadar yükselerek altın yatırımcılarına kısa vadeli kâr satışları için bir fırsat verdi" dedi.

BORSA 74 BİN
Piyasadaki sert hareketlere borsa da katıldı. BIST 100 endeksi, dün 73 bin 697 puana kadar gerileyerek, 10 ayın en düşük düzeyini gördü. Yüksek döviz ve devam eden siyasi belirsizliğin etkisiyle aşağı yönelen borsa, akşama doğru dolardaki tansiyonun düşmesinin etkisiyle yeniden 75 bine atak yaptı ancak bu seviyenin üzerine çıkamadı. Analistler, siyasi gelişmelerin ve dolardaki hareketlerin endeksin yönü üzerinde etkili olacağını, teknik olarak 73.800-73.500 seviyesinin destek, 75.300 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu ifade ediyor. Bu arada borsa, dolar bazında Temmuz 2009'dan bu yana en düşük düzeylerde seyrediyor. Bu durum, yabancı yatırımcılar tarafından hisse senetlerinin "daha iskontolu" görünmesini sağlıyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...