Borsa haftaya nasıl başladı?

/ Kaynak: AA
Borsa haftaya nasıl başladı?

Ekonomi Haberleri  / AA

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanın ilk gününe yüzde 0,12 düşüşle 74.549,23 puandan başladı.

BIST 100 endeksi önceki kapanışına göre 92,37 puan değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 0,22, holding endeksi yüzde 0,30 değer kaybetti. Açılışta en çok kazandıran sektör endeksi yüzde 0,80 ile "bilişim" olurken, en fazla kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 1,04 ile "finansal kiralama, faktoring" oldu.


Geçen hafta küresel piyasalarla birlikte sert bir şekilde dalgalanan BIST 100 endeksi, 70.000 puanın altını gördükten sonra toparlayarak haftayı yüzde 1,14 yükselişle 74.641,60 puandan tamamladı.


Hafta sonu açıklanan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz depo piyasası ve zorunlu karşılıklarda yaptığı değişikliklere dikkati çeken analistler, atılan adımların uzun vadeli borçlanmayı destekleyeceğini ve zorunlu karşılıklar ayarlamasıyla da bankacılık sektöründe sınırlı bir pozitif etkisi olabileceğini tahmin ediyor.


TCMB, döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerini 1 Eylül 2015'ten itibaren 50 milyar dolara yükseltirken, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında toplamda 150 baz puan artırıma gitti. TCMB ayrıca çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını da değiştirdi.


Analistler, bu hafta yoğun veri akışı nedeniyle piyasalarda dalgalı seyrin devam edebileceğini belirterek, bugün yurt içinde dış ticaret istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi TÜFE ve ABD'de imalat verilerinin takip edileceğini kaydediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...