Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nohut, üreticisinin yüzünü güldürdü

/ Kaynak: AA
Nohut, üreticisinin yüzünü güldürdü

Ekonomi Haberleri  / AA

Nohut üretiminde önemli merkezlerden Kırşehir'in Kaman ilçesinde geçen yıl kilogramı 1,5 liraya satılan nohut, bu yıl 2-2,5 lira arasında alıcı buldu

Orta Anadolu'nun önemli nohut ekim merkezlerinden Kırşehir'in Kaman ilçesinde geçen yıla göre fiyatında artış yaşanan nohut, çiftçiye erken bayram sevinci yaşattı.


Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Anadolu Bölgesi'nde Çorum'dan sonra en önemli nohut üretim merkezlerinden birisinin Kaman olduğunu söyledi.


Üretimin her yıl artarak devam ettiğini ve bu yıl 70 bin dekar alanda ekim yapıldığını belirten Öncül, bu yıl çiftçinin yüzünü güldüren nohudun adeta çiftçiye erken bayram ettirdiğini dile getirerek, "Nohuda doğru bir yöneliş var. Piyasada değeri yükseldi. Geçen sene 1,5 liraya sattığımız nohut, bu sene 2- 2,5 lira arasında gitti. Çiftçi nereden para kazanırsa ona yöneliyor" dedi.


Mayıs ayında Çorum, Yozgat gibi illerdeki nohutta görülen "antraknoz" hastalığının o bölgelerde verimi düşürdüğünü anlatan Öncül, Kaman çiftçisinin bu hastalıktan çok fazla etkilenmediğini ve ürünün yüzde 80'ini kurtardığını vurguladı.


Üretim alanlarında yüzde 100 artış bekleniyor
Kaman'daki büyük nohut alımları nedeniyle Kırşehir merkez, Kırıkkale, Yozgat, Aksaray gibi illerdeki çiftçilerin ürünlerini ilçelerine getirdiğine işaret eden Öncül, şöyle konuştu:
"Çorum ve Yozgat civarlarında ciddi bir kuruma olduğunu duyuyoruz. Verim oralarda düştü. Kaman'da da oldu ama yine de çiftçi nohudun yüzde 80'ini kurtardı. Rusya'da da bu hastalıktan dolayı nohudun kuruduğunu öğreniyoruz. Dışarıdan ithal nohut geliyordu. İthal nohut gelmeyince mevcut nohutta piyasayı karşılamıyor. Biz nohudu esnaf arkadaşlara veriyoruz onlar Mersin'e götürüyor. Oradaki büyük tüccarlar pazarlıyor. Öğrendiğimiz kadarıyla Birleşmiş Milletlerin nohuttaki ihalesini Türk firmaları almış. Fiyatın yükselmesinin bir sebebinin de bu olduğunu söylüyorlar."


Öncül, fiyatındaki artış nedeniyle gelecek yıl Kaman'daki nohut ekimin alanlarında yüzde 100 artış olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...