Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Volkswagen krizi büyüyor Asya'ya da yayıldı

Volkswagen krizi büyüyor Asya'ya da yayıldı

Ekonomi Haberleri

Volkswagen'in ABD'de dizel araçlarındaki emisyon değerlerini manipüle ettiği iddiası sonucu patlak veren kriz tüm dünyaya yayılıyor.

Volkswagen'in emisyon testlerinde usulsüzlük incelemeleri Asya'ya sıçradı. Alman hükümeti ise soruşturmaların tamamlanmasını bekliyor.


Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen AG'nin ABD'deki egzoz gazı emisyon testlerinde usulsüzlük yaptığını kabul etmesinin ardından skandal Güney Kore'ye yayıldı.


Hisseler ekside
              
ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) geçen hafta Cuma günü VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyon testlerinde sonuçları çarpıtan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolara kadar para cezası alabileceğini açıkladı. Şirketin dün yüzde 19 düşen hisseleri bugün de yüzde 5'e yakın ekside.


Basında yer alan haberlere göre iddialar hakkında ABD Adalet Bakanlığı tarafından da adli inceleme başlatıldı. İddialar VW ve Audi marka Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf ve Passat araçların dizel modellerini kapsıyor.


Güney Kore'de inceleme başlatıldı
              
Reuters'a bilgi veren Güney Kore Çevre Bakanlığı yetkilisi Park Pan-kyu, şirketin 2014 ve 2015 yıllarında ürettiği Jetta, Golf ve Audi A3 model araçların incelemeye alınacağını, inceleme kapsamına giren araç sayısının 4,000-5,000 adet olduğunu belirtti.


"Tüm Alman modelleri kapsayabilir"
              
Park incelemenin ardından otomobillerin geri çağrılabileceğini belirterek, "Güney Kore kurumları dizel VW otomobillerde sorun bulurlarsa inceleme tüm Alman dizel otomobilleri kapsayacak şekilde genişletilebilir" dedi.
              
Volkswagen Kore konu hakkındaki sorulara cevap vermedi. Volkswagen'in Alman rakipleri Daimler ve BMW VW aleyindeki iddiaların kendileri için geçerli olmadığını belirtiyorlar.
              
Avrupa Komisyonu VW ve ABD'li denetleme kuruluşları ile irtibat halinde olduğunu ancak sorunun Avrupa'da satılan VW araçlarda da var olup olmadığını görmek için henüz erken olduğunu belirtti.


Dün geç saatlerde 2016 model VW Passat'ın tanıtımı için New York'ta düzenlenen görkemli toplantıda konuşan VW ABD'nin başkanı Michael Horn, şirketin "tam anlamıyla berbat bir iş yaptığını" ve kusurlarını telafi edeceğini söyledi.
              
Horn'un araç hakkındaki sunumunda Passat'ın "temiz dizel" modelinin verimliliğinden ziyade sürücüye yardımcı sensör teknolojilerinden bahsetti.
              
Emisyon ölçümü skandalının şirkete yapacağı maliyet belirsizliğini koruyor. Usulsüzlük iddialarına konu modellerin ABD ve Kanada'da satışı askıya alınırken, araç sahiplerinin VW'ye toplu dava açması da ihtimal dahilinde bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...