Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Volkswagen itiraf etti: İşi batırdık!

Volkswagen itiraf etti: İşi batırdık!

Ekonomi Haberleri

Volkswagen, 11 milyon dizel otomobiline emisyon testi sırasında hile yapan yazılım yüklediğini itiraf etti.

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW), dünya genelinde 11 milyon dizel aracını muayene sırasında 'hile' yapan mekanizmalarla donattığını itiraf etti.  Otomotiv dünyasını sarsan VW skandalı büyüyor. Avrupa'nın en büyük Otomobil üreticisi Volkswagen'in ABD'deki egzoz gazı emisyon testlerinde usulsüzlük yaptığını kabul etmesinin ardından skandal Asya'ya da yayıldı.


Güney Kore, VW yetkililerini açıklama yapmak üzere davet ederken Fransa, Avrupa genelinde bir soruşturma çağrısında bulundu. İddialar hakkında ABD Adalet Bakanlığı tarafından da adli inceleme başlatıldı. Cuma günü ABD, VW marka dizel araçların muayenesi sırasında emisyon ölçümünde hile yapan bir mekanizmanın bulunduğunu  açıklamıştı. ABD'li yetkililer, VW'nin ABD'deki 482 bin dizel aracına sofistike bir yazılım yüklediğini, araçların normal sürüş esnasında kirlilik kontrollerini devre dışı bıraktığını, aracın emisyon testine girdiği zaman durumu 'fark ederek' kirlilik kontrollerini devreye aldığını kabul ettiğini belirtti. 


18 milyar dolar ceza! 


Kirlilik kontrol mekanizması devre dışıyken araçlar standardın 40 katı zararlı gaz salabiliyor. VW, söz konusu yazılımın ABD'nin dışında başka dizel araçlarda da bulunduğunu duyurdu. Reuters'a göre iddialar VW ve Audi marka Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf ve Passat araçların dizel modellerini kapsıyor.


Gelişmeler üzerine VW, skandalın doğuracağı masraflar için 6.5 milyar euro (7.3 milyar dolar) ayırdığını açıkladı. Ancak emisyon ölçümü skandalının şirkete yaşatacağı maliyet belirsizliğini koruyor. Sadece ABD'deki cezanın 18 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. 2016 model VW Passat'ın tanıtımı için New York'ta düzenlenen toplantıda konuşan VW ABD'nin başkanı Michael Horn, şirketin Amerikalı otoritelere karşı dürüst davranmadığını belirterek, “İşi tamamen batırdık” yorumunda bulundu. 


'VW CEO'su gidici...'


Reuters'a göre usulsüzlük iddialarına konu modellerin ABD ve Kanada'da satışı askıya alınırken, araç sahiplerinin VW'ye toplu dava açması da ihtimal dahilinde bulunuyor.  Pazartesi günü Frankfurt borsasında yüzde 17 düşen VW hisseleri dün de yüzde 23 değer kaybetti. Böylece VW'nin piyasa değeri 2 gün içinde 25 milyar dolar eriyerek 51 milyar euro'ya düştü. Alman basını VW CEO'su Martin Winterkorn'un koltuğunun sallantıda olduğunu ve cuma günü görevden alınma kararının açıklanabileceğini duyurdu.  
Almanya Başbakanı Angela Merkel, VW'ye konuyu açıklığa kavuşturmak için 'tam şeffaflık' çağrısı yaptı. Şu anda konu VW ile sınırlı olsa da Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Avrupalı diğer araç üreticilerinin de kontrol edilerek kamuoyunun rahatlatılması gerektiğini söyledi.     
 
Porsche CEO'su aday


ABD hükümeti, VW'ye araç başına 37.500 dolardan toplam 18 milyar dolar ceza kesebilir. VW CEO'su Winterkorn görevden alınırsa yerine Porsche CEO'su Matthias Mueller'in gelmesi bekleniyor.  ABD'nin çevre koruma ajansı EPA, 'özel' yazılımın aracın yol da mı, testte mi olduğunu hemen anladığını saptadı. 


Kaynak: Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...