Türkiye 'savunma' ile sıçrayışa hazırlanıyor

Türkiye 'savunma' ile sıçrayışa hazırlanıyor

Ekonomi Haberleri

'High Tech Port by MÜSİAD Qatar', 6-8 Ekim tarihlerinde Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Ö. FARUK BİNGÖL
Türk ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularının bir araya geleceği “High Tech Port by MÜSİAD Qatar”, 6-8 Ekim tarihlerinde Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde düzenlenecek. Türkiye'den 67 firmanın, Katar'dan da çok sayıda bakanlığın katılacağı ve Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atmasının beklendiği fuar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'nin himayelerinde gerçekleşecek. Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak; Kasım 2014'te düzenledikleri “High Tech Port by MÜSİAD”ın, Türkiye'nin 'ileri ve stratejik' sektörlerde geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlik olduğunu hatırlattı. Olpak, “O gün gördük ki Türkiye'nin yüksek teknoloji üretiminde geldiği nokta; dost, müttefik ve kardeş ülkelerle iş geliştirilmesi için önemli bir seviyeye gelmişti. Bunun ikincisini Katar'da yapmaya karar verdik. Katar ile Türkiye, ileri ve stratejik sektörlerde yapacakları iş birlikleriyle, küresel birer güç, tarihî birer ortak olacaklar” dedi.
High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt da, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmak ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çıkış yolunun katma değerli üretimde olduğunu vurguladı. Kurt, “Savunma sanayimizde geçen yıl 25-30 dolar bandında kilogram başı ihracat gerçekleştirdik. Atak helikopterinin kilogram başı ihracatı 10 bin dolar, TRJet'in kilogram başı ihracatı 2 bin 300 dolar, milli uydunun kilogram başı ihracatı 100 bin dolar. Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin yakın gelecekteki sıçramasının temel taşları olacaklar” diye konuştu.
Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo ise; Ekonomi, Savunma, Teknoloji, İçişleri, Ticaret, Enformasyon, Ulaştırma ve Maliye bakanlıklarının organizasyonda yer alacağını, bunların yanı sıra Katar Havayolları gibi bakanlıklara bağlı bazı kurumların da etkinliğe katılacağını anlattı. Katar İş adamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah da, “Katar pazarı genç, diri ve yatırıma çok müsait. Sizleri petrol ve gaz dışında yatırıma davet ediyoruz. Özellikle teknoloji ve bilişim alanlarında” ifadelerini kullandı.


Kilo başı ihracatta ortalama 30 dolar ile en yüksek değeri yakalayan savunma sanayii firmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Katar'da gerçekleşecek fuarda milyar dolarlık iş birliklerine imza atacak

İLK YERLİ JET GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları buluşturacak Doha'daki etkinliğe; Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firma katılacak. Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağı “TRJet”, Orta Doğu'da ilk defa bu fuarla görücüye çıkacak. BMC de 7 adet büyük savunma aracının tanıtımını gerçekleştirecek.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...