VW'nin rakipleri fırsatı kaçırmıyor

VW'nin rakipleri fırsatı kaçırmıyor

Ekonomi Haberleri

Skandal emisyon hilesiyle uğraşan VW'nin rakipleri fırsatı kaçırmadı.

Grubun markalarından Audi'ye Honda ve Hyundai, Porsche'ye Aston Martin, Skoda'ya da Hintliler talip olduğunu açıkladı Emisyon testlerinde yaptığı manipülasyon ile dünya gündemine oturan Volkswagen'de (VW) çalkantı devam ediyor. Her geçen gün yeni bir ülke Volkswagen araçlarının satışını durduğunu açıklıyor, itibar kaybeden şirketin hisseleri eriyor. Kimi gazetelerin iflasa sürüklendiğini yazdığı Volkswagen'in gidişatı hakkında bir dizi senaryo konuşuluyor. Hakkında soruşturma başlatılan, ve zora düşen Volkswagen'in bu durumundan yararlanmak isteyen rakipleri de sahneye çıktı. Volkswagen'in iştiraklerinden Audi'ye; Japon şirketi Honda'nın ve Güney Koreli Hyundai'nin talip olduğu belirtiliyor. Porsche'nin satışı da gündemde. Lüks markaya İngiliz Aston Martin'in talip olduğu dile getiriliyor. Hintliler'in de Skoda için hazırlıklara başladığı ifade ediliyor. Ayrıca VW, ilk olarak 11 milyon olarak açıkladığı emisyon hilesine dahil olabilecek araç sayısını 16 milyona yükseltti. 


TÜRKİYE DE ETKİLENDİ 


Tüm ülkeleri saran VW skandalı, Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. VW Grubu'nun Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in hisseleri ciddi değer kayıpları yaşadı. Doğuş Otomotiv'in hisse senetleri, skandalın ortaya çıkmasından sonra 22 Eylül'de yüzde 3.33, 28 Eylül'de de yüzde 13.54 değer yitirdi. Dün ise hisse senetleri bir miktar toparlanarak yüzde 1.11 değer kazandı. Volkswagen araçların satışı yavaşlarken, markanın ikinci el otomobillerinin fiyatı da düştü. Marka Türkiye'de en çok satılan otomobillerden.


İNCELEME BAŞLATILDI


Japonya; Güney Kore, Fransa ve İngiltere'nin ardından otomobil üreticilerine yönelik inceleme başlatan ülkeler arasına katıldı. Japonya'nın Ulaşım Bakanlığı, otomobil üreticilerine dizel araçlarının ülkenin emisyon normlarına uyup uymadığını incelemesi yapmaları talimatı verdi. Bakanlık, Toyota, Mazda ve Volkswagen'e hafta sonuna kadar süre verdi.


SKANDAL DALGA DALGA BÜYÜYOR


Emisyon skandalı ile sarsılan Alman otomotiv devi Volkswagen'e bir kötü haber de Hollanda'dan geldi. Hollandalı bayiler, dizel VW modellerinin satışlarını durdurma kararı aldı. Audi, SEAT, Skoda ve Volkswagen'in Hollandalı ithalatçısı olan PON şirketi, bunun geçici bir karar olduğunu duyurdu. Açıklamada, Hollanda'daki stoklardaki 4 bin 100 aracın bu durumdan etkilenebileceği ifade edildi. VW bünyesindeki Çek otomobil üreticisi Skoda Auto da emisyon skandalından etkilendiklerini belirtti. Yaklaşık 1.2 milyon araçta emisyon hilesi olduğu tahmin ediliyor.


BİR DARBE DE BORSADAN


Volkswagen hisseleri, Dow Jones Sürdürülebilir Endeksleri'nden çıkarılacak. S&P Dow Jones Indices LLC ve RobecoSAM yaptıkları açıklamada, "Şirketin yaptığı manipülasyon, statüsünün yeniden değerlendirilmesine yol açtı" denildi. Açıklamaya göre; VW hissesi, 5 Ekim'de işlemlerin kapanmasının ardından DJSI Dünya, DJSI Avrupa ve diğer tüm ilgili endekslerden çıkarılacak. Öte yandan Volkswagen'in hisselerinin Frankfurt borsasındaki kaybı 18 Eylül'den bu yana yüzde 41'e ulaştı. Öte yandan yeni CEO, hileli araçları geri çağıracaklarını ve imaj düzelteceklerini söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...