İhracatçı 150 milyar $ hedefini aşacak

İhracatçı 150 milyar $ hedefini aşacak

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz dönemde Türkiye'nin büyümesine önemli katkı yapan ihracat, bu yıl küresel ekonomideki durgunluk sebebiyle geriledi.

Bu sebeple ihracat hedefleri revize edildi. Programa göre bu yılın tamamı için 143 milyar dolar ihracat beklentisi ifade edilirken; 2016 için 150 milyar dolar, 2017 için 170 milyar dolar ve 2018 için de 192.5 milyar dolar ihracat öngörüldü. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği'nde (AB) avro/dolar paritesinde yaşanan önemli düşüşün yanı sıra, yakın komşularda ve Orta Doğu'da yaşanan siyasi çalkantılar sonrasında ihracatta önemli sıkıntılar yaşandığını söyleyen Büyükekşi, “Suriye ve Irak'taki gerilimler, Türkiye'nin Orta Doğu pazarına ulaşımını engelleyerek tüm bölgeye ihracatı olumsuz etkiliyor. Rusya ve Ukrayna pazarında siyasi gerginlik ve petrol fiyatlarının gerilemesi nedeniyle kayıplar var. AB'nin tüm dünyadan ithalatı yüzde 3 artarken, Türkiye'den ithalatları yüzde 11 arttı. Bu da gelecek döneme ait iyimserliğimizi artırıyor. 2016 OVP'deki 150 milyar dolar hedefinin daha ötesinde bir performans sergileyeceğimize inanıyoruz. TİM olarak önemli görevler üstlenmeye hazırız” dedi.

DEĞER ARTIYOR

İhracatı miktar bazında artırmaya odaklanan ihracatçılar, “Türkiye'nin 9 aydaki ihracatı, miktar bazında yüzde 1.6 arttı. Kilogram değerinde de yükselme olması umutları artırdı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...