Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Karaman gıda vadisi olacak

Karaman gıda vadisi olacak

Ekonomi Haberleri

Gıda sektöründe büyüyen kent, serbest bölge ile 'gıda vadisine' dönüşmeyi hedefliyor

Talip Karakaş KARAMAN
Bisküvi, kek, gofret gibi atıştırmalık sektöründeki atılımı 90'lı yıllarda yapan ve büyük başarı sağlayan Karaman, hâlâ potansiyelinin gerisinde. Özellikle gıda sektöründe nitelikli bir sıçrama hedefleyen şehir, AK Parti Karaman Milletvekili Recep Konuk'un fikir babası olduğu “Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı”nda yol haritasını belirledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin “Serbest Bölge” sözü verdiği çalıştayda, gıda vadisi ve marka bilinirliği gibi projeler masaya yatırıldı. “Yenilenirsek, yeneriz” diyen Recep Konuk, “Dünyada neye ihtiyaç olacağına dair bir öngörümüz olmalı. Değişime cevap üretmeli ve buna göre süratle organize olabilmeliyiz. Büyüyen bir dünya nüfusu, gıdaya hızla artan talep var. Bu bir fırsat. Karaman modelini bulmak zorundayız. Bunu gerçekleştirebilirsek 5-10 sene sonra dünya bizi konuşuyor olacak” dedi.
GIDA VADİSİ'NDEN 80 MİLYAR AVRO İHRACAT
Çalıştayda en dikkat çeken proje, Hollanda Gıda Vadisi oldu. 2014 yılında 80 milyar avro ihracat gerçekleştiren Vadi'nin başarısının temelinde inovasyona verilen önem yatıyor. Vadi'de akademisyenlerle üreticiyi bir araya getiren tarım üniversitesi de kurulmuş. Bu ünivirsitede daha lezzetli bir domates üretmek için yola çıkıldığında, daha az su kullanma, daha az çaba ve maliyetle başarma yöntemleri aranıyor. Bunun için üniversite, çiftçi, kamu ve sanayi güç birliği oluşturuluyor. Merkez, 15 bin profesyoneli bünyesinde barındırıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...