Erdoğan; Bunlar milli ve yerliye düşman

Erdoğan; Bunlar milli ve yerliye düşman

Ekonomi Haberleri

“Aynı havalimanını başka ülke yapınca 'tarihi yatırım' diye alkışlayanlar, konu Türkiye olunca çevre hassasiyetini hatırlıyor. ”

İstanbul'da yapımı devam eden, tamamlandığında kapasite açısından dünyanın en büyük havalimanı unvanını kazanacak olan İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı imza töreni dün gerçekleştirildi. Törende konuşan Erdoğan, 3.5 milyar avrosu kamu bankaları, 1.1 milyar avrosu da özel bankalar tarafından sağlanacak olan 4.6 milyar avroluk finansmanın imzasının hayırlı olmasını diledi. Projenin hayata geçirilmesinde finansman desteği sağlayarak sorumluluk üstlenen, elini taşın altına koyan tüm kamu ve özel sektör bankalarına şükranlarını sunan Erdoğan, projenin tamamının hayata geçtiğinde bilhassa İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini ifade etti. 
Erdoğan, şöyle konuştu: “2013 yılında üç-beş ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi şahsım ve dönemin hükümeti yanında, bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı. Cumhuriyetimizin 90. yılında açtığımız 'Yüzyılın Projesi' Marmaray ile ilgili yapılan tezviratları hepimiz hatırlıyoruz. Onun için de çok şey söylediler ve Marmaray bundan dolayı 4 yıl gecikmeyle açıldı. Türkiye'nin önü, diğer devletlerden ziyade, üretimden, çalışmadan kazanmaya alışmış içerideki bir grup tarafından hep kesildi. Geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, milli araba projemizin ilk prototiplerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine birileri hemen “Milli değil devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi ilk aşamada sabote etmeye çalıştı. Aynı şekilde havalimanı için de, başka bir ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar, konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor. Testinin içinde ne varsa, unutmayın dışına da o sızar. Maalesef bunların testisinin içinde yerli ve milli olana düşmanlık olunca dışarıya da o sızıyor.”
Erdoğan; Bunlar milli ve yerliye düşman
Aynı anda iki uçak birden iniş yapacak

? Projenin 10 milyar 247 milyon avro yatırım maliyeti, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avroya (yaklaşık 108 milyar lira) ulaşacağını söyleyen Erdoğan, “Ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımıdır. Hani 'Çılgın Projeler' diyorduk ya, işte hayata geçen en önemlisi şu anda budur” dedi ve şu bilgileri verdi:
¥ Proje 4 etaptan oluşuyor. Belirlenen takvime göre yeni havalimanının ilk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde inşallah hizmete girecek.
¥ İlk etapla birlikte inşaat süresince yılda 80 bin ek istihdam sağlanacak.
¥ Havalimanı devreye girdiğinde bu rakam 120 bin kişiye çıkacak.
¥ Dünyada hiçbir yerde olmayan şekilde, ilk etap hizmete girince havalimanına aynı anda 2 uçak iniş yapabilecek.
¥ Mevcut havalimanında mümkün olmayan Airbus A 380 gibi büyük gövdeli uçuşlar da inişlerini gerçekleştirebilecek.
¥ Tüm etaplar tamamlandığında yıllık yolcu kapasitesi 150 milyona ulaşacak.
¥ Çevreci, doğa dostu ve engelsiz bir havalimanı olacak.
HAVAALANININ DEV MAKETİ
Dev maketiyle dikkat çeken 3. Havalimanı için finansman imza töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra, ulaştırma, çevre ve şehircilik bakanları, AK Parti yöneticileri, projeyi üstlenen firmalarla, finansman sağlayan bankaların yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 


Devlete yılda 1 milyar 46 milyon avro 
Törende konuşan İGA Havalimanı İşletmesi Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, ilk etap için 6 milyar avroluk yatırım yapılacağını belirterek, “Bunun 4.5 milyar avrosu, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ile yabancı sermayeli özel bankalar olan Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank'tan sağladık. İnşaat aralıksız devam ediyor. Hedefimiz 2018'in ilk çeyreğinde havalimanını işletmeye açmak. Yılda 1 milyar 46 milyon avro olmak üzere 25 yılın sonunda katma değer vergisi dair 26 milyar 140 milyon avroyu devlet bütçesine kazandıracağız” dedi.
Taahhütler 300 milyar 
TL'yi buldu

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, törende yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün proje finansmanı taahhütlerinin İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı projesinin finansmanı ile birlikte 300 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.



Merkel'e gelme diyen Mankurtlar
İstanbul'daki törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla buluşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında  gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde akademisyenlik yapan 100 kişinin Merkel'e hitaben bir mektup yayınlayarak, Türkiye'yi şikayet etmesine değinen Erdoğan, şunları söyledi: “Almanya Başbakanı Türkiye'ye geliyor. Kendisine akademisyen diyen bir güruh, “Gelmeyin. Bu Erdoğan ve Davutoğlu'na destek anlamı taşır diyorlar. Bu anlayışa sahip olanları ben 'mankurt' olarak görüyorum. Bu güruhun önemli bir kısmı devletten maaş alan, milletin verdiği paralardan geçinen insanlar. Rahmetli Cemil Meriç'in güzel bir sözü var. Vatanlarını yaşanmaz bulanlar vatanlarını yaşanmaz kılanlardır.”

Mankurt nedir
TDK'ya göre mankurt: Ulusal kimlikten uzaklaşan, içinde bulunduğu topluma yabancılaşan. 












UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...