Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güvenliğe 2 dev katkı

Güvenliğe 2 dev katkı

Ekonomi Haberleri

Türk mühendis ve bilim adamlarının ürettiği yerli zırh, patlamalardan zarar görme oranını en aza indirecek.

Türk mühendisleri, güvenlik için iki önemli gelişmeye imza attı. Uzun süreden beri çalışmaları devam eden insansız hava aracı ARI'nın deneme çalışmaları başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üs bölgeleri ve karakolların güvenliğine yönelik olarak tedbirler artırılırken, mini insansız hava araçlarıyla da kritik bölgeler gece-gündüz izlenmeye başladı. Teröristlerin saldırılarıyla birçok defa gündeme gelen karakolların güvenliğinin sağlanmasında mini insansız hava araçlarından yararlanılıyor. Yerli imkânlarla üretilen Gözcü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kritik karakol ve üs bölgelerinde kullanılıyor. 15 kilometreye kadar uzanan menzili ile güvenlik güçlerine büyük katkı sağlayan Gözcü'ye ek olarak, ASELSAN tarafından üretilen ARI'nın testleri de başladı. Gece ve gündüz kamerası sayesinde 24 saat görev yapabilen ARI'nın özel yazılımı sayesinde otomatik pilot özelliği de bulunuyor. Milli imkânlarla üretilen ARI'yı kullanan personel de özel eğitim alıyor.
MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ
Yerli imkânlarla üretilen milli piyade tüfeği de terörle mücadelede kullanılmaya başlandı. Komando birliklerine dağıtılan tüfeklerin atış kabiliyetinden, güvenlik güçlerinin memnun olduğu ifade edildi. Kullanıcılarından geçer not alan tüfek, hem sağ hem de sol elini kullananlara uygun tasarlandı. Piyade tüfekleri arasında en hafif olma özelliğine sahip tüfek, aralarında kum, toz ve çamurun da bulunduğu 36 ayrı testten başarıyla geçti. 
Asker ve polise yerli 'bor'lu zırh
Dünya bor rezervinin yüzde 73'ünü elinde bulunduran Türkiye, kamu-özel sektör iş birliği ile bordan seramik zırh üretmeye başladı. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteği ve özel sektörün girişimleri ile ileri teknoloji kullanılarak üretilen yerli zırh, terörle mücadelede asker ve polislerin daha güvenli hareket etmesine destek olacak. BOREN'in desteği ile bor madeninden seramik zırh üretimi yapan fabrikayı ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Bu yeni zırh, bor karbürden elde ediliyor. Bununla asker ve polisin giydiği kurşun geçirmez yelek üretildiği gibi, kara ve hava araçları kaplanabilecek. Böylelikle de asker ve polis patlamalardan zarar görmeyecek” dedi.
Borlu zırh üretiminde yüksek teknoloji kullanılıyor. Bu teknolojiyi Türk bilim adamları ile mühendisleri geliştirdi. Bugün 10'un üzerinde ülkeye ihracat yapılıyor. Bor karbür ile araçlar, helikopterler, tank gibi askerî araçlar, binalar zırhlanıyor. Bu ürün, Türkiye'de üretilen bor kimyasalları üzerine 100 kattan daha fazla değer katıyor. 


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...