30 Il süper zekI olacak

30 Il süper zekI olacak

Ekonomi Haberleri

Akarca Antalya ve Karaman'la birlikte 20-30 ili daha akıllı kent hâline getirmeyi istediklerini belirterek, “Şu an 10 belediye sırada bekliyor” dedi

ÖMER TEMÜR LONDRA

Türk Telekom, Karaman ve Antalya'da pilot uygulamasına başladığı akıllı kent uygulamalarını Türkiye geneline yayacak. Pilot uygulama ile elektrik ve suda ciddi tasarruflar sağladıklarını, trafikte bekleme süresini azalttıklarını belirten Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca iki yıl içerisinde 20-30 ili daha akıllı kentler haline getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Telekomünikasyon ve teknoloji alanında dünyanın önde gelen oyuncularını bir araya getiren 15. Broadband World Forum, bu yıl 20-22 Ekim tarihleri arasında Londra'da düzenlendi. Forum'da Akarca, akıllı şehir uygulamalarını katılımcılarla paylaştı. Forum'un ardından gazetecilerle bir araya gelen Akarca, Türk Telekom Grubu'nun uyguladığı akıllı şehir servisleriyle dünyaya örnek olduğunu belirterek, “Eskiden bu tür uluslararası konferanslarda başkaları konuşur, biz dinlerdik. Geliştirdiğimiz teknolojiyi anlatmamız için artık bizi konuşmacı olarak davet ediyorlar ve onlar bizim başarılarımızı dinleyip etkileniyorlar. Bu; Türkiye hem de Türk Telekom Grubu için büyük bir gurur” değerlendirmesinde bulundu. 
YÜZDE 60 TASARRUF SAĞLIYOR
Akıllı trafik, akıllı çevre, akıllı sağlık, akıllı güvenlik, akıllı enerji ve akıllı yönetim başlıkları altında hayata geçirdikleri uygulamaların şehir hayatını kolaylaştırdığını ve yüzde 60'a varan kaynak tasarrufu sağladığını anlatan Akarca, “İllerin ihtiyaçlarına göre akıllı çözümler sunuyoruz. Şuanda 20'nin üzerinde akıllı kent uygulamamız var. BuluTT ölçüm ürünleri ile gürültü, su kirliliği ve hava kirliliği gibi çevresel sorunları sürekli denetim altına alabiliyoruz. Akıllı Kavşak, TEDES ve Öncelikli Geçiş, Akıllı Durak ve Akıllı Otopark çözümleriyle trafik sorununu azaltan ve trafik akışını rahatlatan uygulamalar sunuyoruz. BuluTT Göz ve Mobese çözümleriyle suç oranlarını azaltacak güvenlik sistemlerine sahibiz” dedi. Akıllı kent için 10 belediyenin sırada beklediğini ifade eden Akarca, “Türkiye'de 32 ilde su kirliliği, 27 ilde hava kirliliği, 19 ilde atık sorunu, 2 ilde gürültü kirliliği en önemli çevre sorunu. Türk Telekom Grubu olarak Adana'nın gürültüsüne, İzmir'in atıklarına, Van'ın su kirliliğine akıllı uygulamalarımızla çözüm sunuyoruz. Hedefimiz ise iki yıl içerisinde 20-30 ili daha akıllı kent haline getirmek” diye konuştu. 
G20 ZİRVESİ İÇİN AKILLI KAVŞAK 
Karaman ve Antalya'da hayata geçirdikleri akıllı kent uygulamalarıyla başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlatan Akarca şu bilgileri verdi: “Karaman ve Antalya'nın su tasarrufu yüzde 29'a ulaştı. Karaman'da bugüne kadar 118 bin 492 kişi kablosuz internet üzerinden 6 bin 100 GB'ı aşkın veri kullandı. Antalya ve Karaman'ın akıllı şehirlere dönüştürülmesiyle sağlanan elektrik ve su tasarruf oranı yüzde 29'a ulaştı. Karaman'da ihtiyaç sahibi evlere dağıtılan panik butonları 41 kez kullanıldı. Kronik hastalık takip sistemi Karaman'da 212 kez, Antalya'da 221 kez kullanıldı. Şimdi de G20 zirvesi için Antalya'da akıllı kavşak uygulamalarını hayata geçireceğiz.” 
Akıllı şehirler 83 tane barajı kurtaracak

? Akıllı şehir çözümleri kaza oranını yüzde 60, trafikte bekleme süresini ve suç oranını da yüzde 25 azaltıyor.
? Akıllı aydınlatma ile Türkiye'de her yıl 650 milyon TL tasarruf potansiyeli var.
? Türkiye genelinde yılda 2,75 milyar TL'lik elektrik tasarrufu sağlamak mümkün.
? Türkiye'de her yıl sulama için yaklaşık 32 milyar metreküp su kullanılıyor. Akıllı sulamanın tüm Türkiye'ye yaygınlaşmasıyla yaklaşık 9 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebiliyor. Bu Ömerli Baraj Gölü'nü 83 kez doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu anlamına geliyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...